Kommunen driver på Sättunabor

Linköpings kommun fortsätter att pådriva översiktsplanen för Sättuna och Säby trots att flertalet markägare redan sagt nej angående försäljning av mark. Under tre års tid har kommunen drivit frågan gällande utbyggnad av Sättuna och Säby.

Kommunen informerar Sättunas invånare dåligt skriver en medborgare i ett brev till kommunen.

Kommunen informerar Sättunas invånare dåligt skriver en medborgare i ett brev till kommunen.

Foto:

Linköping2012-09-07 06:51


Efter en revidering av förslaget rör det sig nu om att bygga 360 hushåll på 36.5 hektar mark. I nuläget är det en överhängande minoritet som vill sälja, men kommunen fortsätter med att försöka få till stånd med en försäljning.

Djuren försvinner
Småhusägarna Göran och Agneta Schoug har bott i Sättuna by under flera generationer. De anser att kommunens planer för området skulle radera den lantliga idyll som det så fint står beskrivet om i översiktsplanen.
- Idag finns här ungefär 40 hushåll och det skulle väl inte göra något om några fler hus byggdes här, men inte flera hundra. Dessutom har många av oss djur som behöver betesmark. I översiktsplanen är det fina bilder med djur men i ett tätbebyggt område får det inte finnas betesdjur så bilderna som visas upp känns mer som ett spel för galleriet, säger Göran Schoug.

Vill inte sälja sin mark
I Sättuna och Säby finns det drygt ett tiotal markägare. En av de är Krister Tobiasson som säger att han under inga omständigheter tänker sälja sin mark till kommunen.
- Det är fin betesmark här och dessutom en rik kulturbygd. De som bor här trivs med att bo på landet men om de bygger enligt översiktsplanen försvinner allt det lantliga, säger han. Även om kommunen säger att de inte tänker tvinga någon att sälja menar de boende att det skapar stress när översiktsplanen ligger vilande i väntan på att någon ska vilja sälja.
- De skjuter undan skulden på att vissa markägare vill sälja och att byggföretagen vill bygga. Kommunen säger att de inte ska driva på, men jag är tveksam till det, menar Krister Tobiasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om