Kommunen irriterade på SAAB

Linköping har ett antal färdiga detaljplaner, byggklara tomter och igångsatta byggprojekt runt om i stan för närvarande. Kommunen växer och i stort behov av nya bostäder. Det har under en längre tid förekommet en viss pajkastning mellan aktörerna om vem som bär ansvaret för att det inte byggs tillräckligt fort.

Linköping2013-03-30 05:05

I slutändan hamnar alla problemen i politikens breda famn.
Osäkerhet kring världsekonomin är naturligtvis en orsak till den låga byggtakten men vad som är  än mer ett akut bekymmer är den ständigt pågående överklagandeprocessen.

Stryk i två omgångar
Nu går Saab till Högsta Domstolen för att få prövning i vilka regler som ska gälla för flygbuller kontra bostadsbyggande. Tidigare har man fått avslag hos Länsstyrelsen och av  Miljödomstolen i Växsjö som av sakliga skäl har prövat bullret enligt Boverkets lägre krav. Saab har tidigare varit med och påverkat politiskt i seminarier och andra sammanhang. En dialog mellan Linköpings kommun och flygplansproducenten har varit självklar i flygets huvudstad.
Det Saab egentligen vill pröva är om bullernivåerna i flygverksamheten är för höga enligt Naturvårdsverkets strängare krav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om