Kommunen kammar noll mot kajorna

Som ett svart täcke sveper tiotusentals kajor in över Linköping varje kväll för att söka skydd i parkträden. Dessa fåglar har blivit ett stort problem på grund av att de bajsar ner staden. Många försök har gjorts för att råd bot på det, men ändå kammar kommunen noll.

Linköping2005-08-18 06:29

Skymningen faller och människor skingras på Linköpings gator och torg. De byts ut mot tiotusentals svarta kajor, som flyger in och belägrar staden. Linköping har blivit fåglarnas stad.
Men kajproblemet är knappast någon nyhet. Sedan tiotals år tillbaka har problemet varit detsamma.
- Det är ett väldigt stort problem, säger stadsträdgårdsmästare Carl Blomqvist, som i åtta år försökt lösa problemet.

Inte samma kajor
För att sätta sig in i problematiken med kajorna måste man först och främst förstå att det faktiskt inte rör sig om samma flock. De kajor som härjar i staden under vintern kommer från Finland, där de befinner sig under sommaren. De kajor som är i staden under sommaren är en annan flock, som under vintern rör sig vidare till Holland, Tyskland och Danmark, förklarar Blomqvist.
- Det är det som förklarar att det är fruktansvärt hopplöst att skjuta fåglarna.
Även om några försvinner, så kommer ständigt nya. Dessutom är fåglarna lättskrämda, vilket gör att man bara hinner skjuta några enstaka innan flocken flyr.

Tillgång på mat avgör
I stället finns det smartare sätt att bekämpa fåglarna på. Ett sätt är att reglera deras tillgång på mat.
- Det som avgör hur många de är här i Linköping är hur mycket mat det finns, säger Blomqvist.
Men dessvärre är det inte så lätt som att bara hålla rent i staden, för mat finns även på annat håll. Under dagtid håller kajorna till vid soptippen i Gärstad, där de äter sig mätta. Sedan flyger de in till staden för att vila, men också för att bajsa ner.

Många försök
En tanke är att förgifta kajornas mat, men det är ingen bra lösning, då det även skulle påverka andra djur.
Man har även provat med att försöka skrämma kajorna med ljud som kommer från högtalare, men dels har det även stört människor, och dels är fåglarna ganska smarta och vänjer sig vid ljuden. Efter en tid kommer de alltså tillbaka. Så var även fallet i försöken med att skrämma kajorna genom att montera upp rovdjurssiluetter i träden. Kajorna inser snart att de inte är farliga.
Ett annat försök är att skrämma med strålkastare, men detta leder bara till att fåglarna byter träd. Samma fenomen händer då man starkt beskär trädet eller hugger ner det. Vid varje försök att bekämpa kajorna kammar kommunen noll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om