Kommunen lägger ner ungdomsboende i Tallboda

Kommunens åtta platser för barn och ungdomar på behandlingshemmet i Tallboda kommer att inom en och en halv månad försvinna. Det beslutade omsorgsnämnden på sammanträdet i går eftermiddag. Avvecklingen av verksamheten beror på problem i personalgruppen och låg beläggning.

Omsorgsdirektören Peder Ellison förklarar varför man lägger ned i Tallboda.

Omsorgsdirektören Peder Ellison förklarar varför man lägger ned i Tallboda.

Foto:

Linköping2015-02-12 07:59


- Utföraren har begärt att få lägga ner verksamheten för att det är en så omfattande personalkonflikt. Facken är inblandade och det är så omfattande att de inte reder ut det. Leanlink har begärt hos utförarstyrelsen att få lägga ner boendet och de har fått medgivande. Nu ligger ärendet hos omsorgsnämnden, förklarar omsorgsdirektören Peder Ellison.
Förutom problem i personalgruppen har boendet inneburit stora kostnader för kommunen i och med finansieringsgarantin på 85 procent och en beläggning om blott 62 procent under 2014.
Det innebär att man på årsbasis har lagt 2,5 miljoner kronor på outnyttjade behandlingar, som i nämndens ordförande Daniel Anderssons tycke kunde ha lagts på andra håll.
Nämndens bokslut för 2014 innebar ett underskott på 18,8 miljoner kronor.

Trygg vårdkedja
De drabbade ungdomarna kommer i första rummet i omorganisationen och i de fall som behandling inte avslutats innan avvecklingen av behandlingshemmet den 31 mars kommer ungdomarna bli flyttade till någon annan enhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om