Kommunen lånar ut 75 miljoner

Igår tog Linköpings kommunstyrelse nya riktlinjer för sin så kallade "Långsiktiga aktieportfölj". Bakom det lite anonyma begreppet står en policy och en administrativ hantering av kommunens kapital. Kommunens kapital, som tjänstemännen förvaltar och placerar, är en liten nätt summa på cirka fem och en halv miljard kronor.

Tekniska verken vill att kommunen lånar ut drygt 75 miljoner kronor.

Tekniska verken vill att kommunen lånar ut drygt 75 miljoner kronor.

Foto:

Linköping2012-12-19 07:45


De nya riktlinjerna för portföljen, som inte har ändrats i grunden de två senaste åren, existerar i en omvärld vars ekonomi börjat hacka betänkligt. Världsekonomin föranleder därför nu att man reviderar riktlinjerna en del.

Historiskt låga räntor
I förslaget till ändrade riktlinjer för "Normalportföljen" inför man så kallade riskacceptans och ett minskat avkastningsmål på grund av den osäkerhet som råder i ekonomin.
Nödvändiga justeringar kan tyckas. Försiktighetsprincipen råder det kan ju komma ännu kärvare tider framöver vem minns inte den famösa affären Nyckeln Holding. Nu är det säkra placeringar som gäller och en sådan säker placering är tydligen att låna ut pengar till bygget av ett kraftvärmeverk i Mjölby kommun. Mjölby-Svartådalen Energi AB har vid olika samtal diskuterat ett borgensåtagande av ägarna för den investering man vill göra på drygt 300 miljoner kronor som det kostar att bygga ett nytt kraftvärmeverk. Ett nytt kraftvärmeverk placerat på Sörby industriområde i Mjölby går loss på cirka 300 miljoner kronor och ska naturligtvis bekostas av ägarna. Mjölby‐Svartådalen Energi ägs av Mjölby kommun till 55 procent, Tekniska Verken i Linköping35 procent och Motala kommun till tio procent.
- Det hela är ganska enkelt egentligen. Vi skulle ha byggt ett gemensamt kraftvärmeverk men det blev för dyrt och därför har vi nu att ta ställning till ett borgensförfarande som vi inte längre vill tillämpa i kommunen. Därför blir frågan om ett lån istället aktuellt, säger Gösta Gustavsson ordförande i Tekniska verken som är den aktör som formellt är delägare i Svartådalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om