Kommunen ska hitta 900 jobb

I flera år har Linköpings kommun erbjudit sommarjobb till hundratals ungdomar. Nu kan det vara slut med det.

Foto ERLAND VINBERG

Många av de kommunala feriejobben har funnits inom vården

Foto ERLAND VINBERG Många av de kommunala feriejobben har funnits inom vården

Foto:

Linköping2019-02-11 19:00

I mars går ansökningstiden för årets feriejobb ut. I Bildningsnämnden finns pengar till cirka 900 jobb uppdelat på tre perioder. Problemet är bara att i sista stund så finns inte längre de tilltänkta jobben. De allra flesta finns nämligen inom det privata näringslivet. Att erbjuda ungdomarna jobb där går inte ihop med kommunallagen, eftersom det är kommunen som står för lönen.

Sveriges kommuner och landsting flaggade redan 2017 för att feriejobb med det här upplägget inte var förenligt med kommunallagen och nu har en ordentlig utredning i Linköping visat samma sak.

– Så är det, kommunallagen visar vilka verksamheter vi kan verka i och vad vi kan ge enskilda näringsidkare, säger Åsa Wennergren (L) kommunalråd och ordförande i bildningsnämnden.

Resultatet som tjänstemännen sett är att kommunala medel kan fördelas inom en kommunorganisation och till kommunala bolag, men inte till enskilda näringsidkare.

Ett annat skäl är arbetsmiljöansvaret – som i Linköping – är delegerat till kommundirektören. Men i praktiken har kommundirektören ingen insyn i hur arbetsmiljön på enskilda privata företag ser ut.

Åsa Wennergren beklagar att det blir så här, men lagen ska följas, det råder det ingen tveksamhet om.

– Vårt sätt har fungerat jättebra. Men nu, med rådande lagstiftning och SKL:s rekommendationer, kan vi inte fortsätta på samma sätt som tidigare, säger hon.

Hur ska ni göra nu, det är inte så lång tid kvar tills jobb ska fördelas?

– Nu har vi inlett en intensiv dialog med Kultur- och fritid för att titta på samarbetsmöjligheter där. Nu måste också hela kommunens organisation, samtliga nämnder och bolag ta ett ansvar för att säkerställa sådana här jobb.

Kommer ni att få ihop 900 jobb.

– Vår målsättning är att få ihop så många jobb.

Förra året uppgick de rent kommunala jobben till 179. Resterande 700 jobb fanns i privata företag, exempelvis inom vård och hotell- och restaurang.

Roshan Malalatunga, hotellchef för Hotell Scandic i Linköping, har under flera somrar tagit emot unga människor som tagit sina första steg ut i arbetslivet. Nu är han rädd för att beslutet särskilt drabbar ungdomar som inte självklart har föräldrar med kontakter, eller andra nätverk att luta sig mot

– Många ungdomar har också en tuff bakgrund och för de allra flesta – oavsett bakgrund – är feriejobbet ett bra sätt att närma sig arbetslivet, säger han.

Han ser mottagandet av ungdomarna på Scandic som ett socialt projekt. Att det skulle gynna honom som privat företagare har inte föresvävat honom. Handledning av ungdomarna tar i många fall mycket tid, menar han. Många har aldrig satt sin fot på en arbetsplats och behöver mycket stöd. För många av dem är det lite av en aha-upplevelse att komma till arbetsplatsen och det har hänt, även om det inte är ofta, att en ung person fått erbjudande om fortsatt jobb när feriejobbet är slut.

Skulle du inte kunna anställa dem ändå?

– Vi anställer många ungdomar som sommarjobbare, ferieungdomarna går utanför detta.

Han tror att det kan finnas lösningar på problemet och pekar på att hans hotell tar emot praktikanter från gymnasieprogram och det går bra. Någon sådan ordning skulle man kanske titta på, säger han.

Att kommunen nu måste leta jobb inom den kommunala sektorn oroar honom en aning.

– Om det i slutänden blir många jobb som upplevs som meningslösa så leder inte det till någon utveckling, säger han.

Feriejobb

Jobben är till för ungdomar i årskurs ett eller två på gymnasiet. Hälften lottas ut och hälften fördelas mellan ungdomar där det kan finnas särskilda skäl för att få ett jobb.

Jobben indelas i tre perioder.

Timlönen exklusive semesterersättning för feriearbete 2019 är:

16-18 år: 73,94 kr/tim

19 år: 115,76 kr/tim

Det finns uppgifter om att reglerna kan komma att ändras till 2020.

Källa: Kommunen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!