Kommunen ska inte betala

Idrottsklubbar och arrangörer av kulturevenemang behöver inte inte längre vara rädda för att få betala polisens kostnader för extrabevakning. Det är i klartext vad justitieminister Beatrice Ask säger till SVT.

Paul Lindvall är nöjd med regeringens besked.

Paul Lindvall är nöjd med regeringens besked.

Foto:

Linköping2013-09-11 07:03


Istället vill man tillföra extra pengar i statsbudgeten med 20 miljoner kronor från och med januari 2014 för att täcka de kostnader som polisen har vid dylika arrangemang. Frågan har debatterats och utretts i flera omgångar men med olika slutsatser som följd. Göteborgs, Norrköpings och Linköpings kommun har känt sig förfördelade när man fått betala poliskostnader två gånger i samband med sina traditionella stadsfester som man har hävadar ej vara kommersiella.

Betalas via skattesedeln
Nu slår regeringen till i form av justitieministern Ask och hon avgör därmed den bittra striden. Beskedet gäller inte enbart idrottsföreningar som bildat Aktiebolag utan även festivaler, konserter och kommunala stadsfestivaler och som tvingats betala hundratusentals kronor till polisen. De räkningar som polisen skickat till bland annat Norrköping och Linköping skall dock betalas enligt de gamla riktlinjerna vilket innebär att Linköping får betala drygt 276 000 kronor för stadsfesten. Paul Lindvall har tagit strid mot polisen och tycker att fakturorna är fullständigt orimliga. Man har överklagat till förvaltningsrätten men fått stryk i en nyligen avkunnad dom. Lindvall har hävdat att fakturan utgör en slags dubbelbeskattning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om