Arbetslösheten i Linköping är låg men det finns grupper som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden och har svårt att få ett "riktigt" jobb. Den styrande koalitionen har identifierat fyra grupper, de som är äldre än 55 år, de som saknar gymnasial utbildning eller de som har en utomeuropeisk bakgrund eller har någon form av funktionsnedsättning. Samtidigt som ungdomsarbetslösheten sjunker och företagen har svårt att rekrytera rätt medarbetare biter sig alltså arbetslösheten fast i vissa grupper.
Håll ihop
- Linköping ska vara en stad där vi håller ihop. Att det idag finns hushåll där ingen av de vuxna går till jobbet förstärker utanförskapet. Vi behöver bryta mönster och säkerställa att alla som växer upp i Linköping ser utbildning och jobb som något naturligt. Minst en förälder i varje familj ska gå till jobb, utbildning eller praktik, säger Kristina Edlund socialdemokrat och tillika kommunstyrelsens ordförande.
Samverkan mellan kommun, näringsliv och fack är en framkomlig väg för att möta kompetensbristen. Genom att arbeta tillsammans kan man hitta gemensamma lösningar för att förkorta tiden för etablering och underlätta inträdet på arbetsmarknaden. Det är framförallt inom bygg, handel samt hotell och restaurang där kommunen vill ingå som en part i ett gemensamt arbete för att få fler i arbete.
Halva tiden
- Ett av våra viktigaste mål är att halvera etableringstiden för nyanlända. Idag tar det uppåt sju år att ta sig in på arbetsmarknaden och det är ett stort slöseri med människors tid och energi. I samverkan med företagen inom bygg, handel, hotell och restaurang kan vi ge fler chansen till egen försörjning, säger Christer Mård, kommunalråd för Liberalerna.
Han poängterar även samhällsnyttan av att fler kommer i arbete, börjar betala skatt och klarar sig själva. Detta är särskilt viktigt i olika utsatta områden där många är arbetslösa. Christer Mård tror även att de investerade pengarna kommer att betalas tillbaka när väl folk kommer i arbete.
Många av välfärdsyrkena lider av personalbrist och brist på utbildad personal. Bara i Linköpings kommun behöver det anställas 1000 nya medarbetare varje år. För att locka fler till yrken som barnskötare och undersköterska kommer kommunen erbjuda utbildning tillsammans med praktik. Samtidigt satsas det på handledare för att avlasta verksamheterna och göra det möjligt att ta emot fler.