Kommunen utreder utspringet för studenter igen

Linköpings studenter kanske kan få springa ut från sina skolor trots allt. Kanske – men i så fall under begränsade former. Nu tar kommunen upp frågan igen.

Utspring eller inte? Det är frågan som Linköpings kommun nu funderar över.

Utspring eller inte? Det är frågan som Linköpings kommun nu funderar över.

Foto: Magnus Fyhr

Linköping2020-04-30 17:00

Efter att Linköpings kommun i förra veckan ställde in årets studentfirande med utspring från gymnasieskolorna grund av corona-pandemin, har elever och föräldrar mejlat kommunen med kritik och förslag. Flera framhåller att andra kommuner, däribland Norrköping, tänker arrangera utspring.

”Ta hänsyn till de drömmar studenterna haft inför studentdagen under tolv år av slit under skolåren. Jag är säker på att det går att lösa på ett eller annat sätt, som inte innebär att ställa in” skriver en av studenterna.

Och nu prövar chefer i kommunen frågan på nytt. På onsdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med råd om hur studentfirande kan ordnas, samtidigt som rekommendationer mot sprittspridning och förbud mot folksamlingar följs.

– Nu måste vi ompröva den analys som vi gjorde innan Folkhälsomyndigheten kom ut med det här. Vi håller på med den diskussionen nu, i kommunen och med skolor och elevkårer, säger Åsa Ridne, skolchef med ansvar för gymnasieskolan.

Under nästa vecka hoppas kommunen kunna lämna besked om vad omprövningen har lett till.

– Vi vill förstås att det här ska bli en så festlig dag som möjligt. Vi vill ge ett besked så att studenter och anhöriga vet vad som gäller, men vi vill inte stressa på och känna att vi inte har tänkt igenom det här på ett bra sätt, säger Åsa Ridne.

Folkhälsomyndigheten skriver i rekommendationerna till kommuner att de bör ”säkerställa att utspring endast genomförs en klass eller mindre grupp i taget” och ”begränsa antalet besökare så att man undviker trängsel”. En svår fråga är, enligt Åsa Ridne, hur firandet vid de tätt liggande skolorna Berzeliusskolan och Katedralskolan i så fall ska kunna lösas. Och hur ett utspring skulle kunna samordnas mellan kommunala och fristående skolor med tillsammans drygt 2 000 studenter.

Att förbud mot folksamlingar ned fler än 50 personer ska gälla vid studentfirande, men inte på platser som torg, upprör och förvånar studenter.

– För att vara tydlig: Vi är helt medvetna om att vi inte kan fira studenten som vanligt, det är självklart att det inte går, vi förstår det, säger Shayan Shahmohammadi, elev vid Katedralskolan och en av dem som skrivit till Linköpings kommun.

Shayan fortsätter:

– Men dagen efter kommunens besked gick jag förbi Stora Torget. Där kunde man inte ana att det pågår en corona-pandemi. Uteserveringar var helt fulla, glassbaren hade kö utanför. Jag förstår inte att man just fokuserar på vår student, när så mycket annat får vara öppet.

En kärnfråga, enligt skolchef Åsa Ridne, är logistik kring hur avgångsklasser skulle kunna springa ut från sina skolor med stor tidsmarginal emellan – inte den glädjetjutande kedja av klasser som rusar ut tätt efter varandra till skolgårdar proppfulla av familj och vänner, som studentfirandet annars ser ut.

Ett alternativ, menar Shayan Shahmohammadi, är att schemalägga utspring klassvis, utspritt över kanske flera dagar. Detta förslag lämnar flera skribenter till kommunen, däribland Joline Petersson vid Anders Ljungstedts gymnasium.

– Det skulle fungera om man styr upp det ordentligt. Jag tror att folk kommer att respektera tiderna och ingen behöver komma dit och trängas för att få bra plats det här året. Jag hoppas skolorna tar hjälp av oss elever och låter oss ta tag i det här. Vi hjälper mer än gärna till att lösa det om det går, säger Joline Petersson.

Måste undvika trängsel

Folkhälsomyndigheten skriver, i sin rekommendation till kommuner inför studentfirande, att folksamlingar ska undvikas och firande ska ske gruppvis. Publiken måste begränsas, den måste hållas utomhus, och alla måste hålla avstånd. Skolorna måste se till att det finns möjlighet att tvätta händer, och personer i riskgrupp eller över 70 år ska inte delta.

Åkning på flak genom stan, som klasserna brukar göra i kortege efter utspring, "bör inte förekomma" enligt Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!