Kommunen vattnar stadens ogräs

Det har nyligen köpts in maskiner som kan ersätta mankraft i kommunens rabatter. Utan att slita ut personalen fysiskt och utan att använda kemiska bekämpningsmedel kan entreprenören Thormans rensa ogräs i sommar.

Den nya maskinen är spännande.

Den nya maskinen är spännande.

Foto:

Linköping2015-04-29 07:36


Det nya effektiva sättet att rensa ogräs på bygger på en gammal idé: varmvatten. Johan Rud är ägare och teknisk chef på Heatweed technologies som sålt maskinen till Thormans.
Han berättar om tekniken bakom succémaskinen.
- Den använder vatten som värms upp, genom tryck ändras vattnets kokpunkt. Det blir som att vattna ogräset med samma tryck som regnvatten. Det är värmen som dödar ogräset, vattnet är bara budbärare, säger han.
Att använda vatten som ogräsbekämpare fungerar bra, även under torra sommarveckor då det råder brandrisk och gasolbrännare inte rekommenderas. - Vi har levererat maskiner till många svenska kommuner och kyrkor eftersom man kan köra maskinen på alla ytor, säger Johan Rud.
Det varma vattnet dödar ogräset ända ner i rötterna. Det enda som inte dör av varmvattnet är barkklädda växter och därför passar det även bra att trimma runt träd.

Det är vattnets värme som dödar ogräset, förklarar Johan Rud på Heatweed.
Det är vattnets värme som dödar ogräset, förklarar Johan Rud på Heatweed.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om