Kommunens kostnad: drygt fem miljoner

Kvartsfinalerna i EM-fotbollen är avklarade med historiens högsta publiksiffror. Ett mål för UEFA var att försöka komma över 200 000 åskådare vid turneringen i Sverige. Redan nu har man nått cirka 210 000 åskådare och passerar då med råge den siffra som man hade för fyra år sedan då "endast 129 000 människor kom till arenorna.

Nu är sanden bortskopad från Stora torget.

Nu är sanden bortskopad från Stora torget.

Foto:

Linköping2013-07-24 06:43


Kvartsfinalen Norge - Spanien i Kalmar och Frankrike - Danmark i Linköping var utsålda som så många andra matcher i turneringen har varit.
Även de så kallade Fan Zone-arrangemangen i kommunerna har överträffat alla högt ställda förväntningar. UEFA gör också bedömningen att FAN Zone har dragit ungefär 200 000 besökare och lägger man dessutom till antalet TV tittare, ja då är det befogat att ta till superlativen.

Lämnar Linköping
Nu rullar turneringen vidare till semifinalomgång i Göteborg, Norrköping samt till finalen i Solna. När Linköpings kommun summerar sitt engagemang kan man känna sig nöjda. I måndags spelades den sista matchen i Dam-EM i Linköping i en fullsatt Linköping Arena. 7 448 åskådare satt fram mot nattkröken och såg Danmark besegra Frankrike i ett straffdrama.Det har inte enbart varit publikrekord i varje match utan det välbesökta Fan Zone på Stora Torget har fått högvis med beröm av Svenska Fotbollsförbundet. Det har kostat en slant för de värdstäder som varit med men vinsterna är goodwill och ett samtidigt slag för jämställdheten inom idrotten och mediebevakningen.
- Fantastiskt roligt att det blivit en så stor succé. Turneringen har verkligen flyttat fram positionerna för damidrotten genom den massiva exponering man fått. Jag vill passa på att hylla hela organisationen och framförallt alla frivilliga volontärer som bidragit till att genomföra arrangemangen. Linköping har visat att vi kan klara av ett stort evenemang, säger Paul Lindvall när han betraktar hur en grävskopa tar bort sanden från Stora torget och därmed utplånar spåren av Fan Zone.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om