Kompetensutbildning för 7,5 miljoner

Den 17 januari sätter sig 18 barnskötare på skolbänken. Det handlar om 18 trotjänare som nu ska läsa in den formella grundutbildningen. Utbildningen finansieras av kommunen och Arbetsförmedlingen. Under studietiden, minst en termin, ska de 18 barnskötarna ersättas av invandrarkvinnor.

54 av 600 barnskötare i Linköpings kommun saknar formell behörighet. I januari sätter sig de första 18 på skolbänken för att plugga. Foto: Pressens Bild

54 av 600 barnskötare i Linköpings kommun saknar formell behörighet. I januari sätter sig de första 18 på skolbänken för att plugga. Foto: Pressens Bild

Foto:

Linköping2004-12-28 07:32

Efter 2,5 års förhandlande är det nu klart att 18 av de 54 barnskötare inom kommunen som saknar grundutbildning ska validera sina kunskaper.
- Det handlar om barnskötare som efter 15-20 år i yrket nu får chansen att skaffa sig den högre kompetensen på MoA-skolan. Det har varit segt att få till utbildningen, men nu är det klart, säger Kommunals Kim Öhman belåtet.
Varför har det varit segt?
- Det har handlat om pengarna, vem som ska betala. Först är det själva utbildningen, sedan handlar det om barnskötarnas löner under studietiden och slutligen om vem som ska betala vikarierna, berättar Kim Öhman.
Enligt Peter Gottberg, nämndsamordnare på Bildning finns det 7,5 miljoner kronor avsatta för kompetensutbildning. Men om pengarna räcker till att utbilda alla de 54 barnskötarna som saknar den formella utbildningen eller inte, kunde han inte svara på under måndagen.
- Det här är ett samarbetsprojekt mellan kommunen och Arbetsförmedlingen. Dels handlar det om dem som ska gå i skolan, dels om dem som ska börja jobba inom kommunen. Hur mycket av detta som kommer från oss eller från Arbetsförmedlingen vet jag inte på rak arm, sa Peter Gottberg på raspig mobiltelefon under måndagen.
Varför utbildning? Om man har jobbat som barnskötare i 15-20 år, har man väl kunskaperna i alla fall - varför ska man börja skolan på äldre dar?
- Vi har ett lönesystem som säger att man ska ha den formella kompetensen. Sen eftersträvar kommunen att personalen ska ha en formell utbildning. När de här 54 har fått sin utbildning kan kommunen säga att alla barnskötare är behöriga, säger Kim Öhman.
Valideringen är indelad i åtta block. De får validera på det de saknar inom karaktärsämnena. Det kan handla om barns utveckling och barns miljöer, berättar Kim Öhman.
De som ska ersätta de studielediga barnskötarna är invandrare. Det handlar till viss del om statliga pengar som finns på ett konto hos Bildning för att invandrare ska få svensk arbetslivserfarenhet.
Är det många anställda inom kommunen som inte har full kompetens?
- När det gäller barnskötarna handlar det om 54 av över 600 anställda, så det är den lilla delen. Sen har vi alla vårdbiträden. Med vikarier rör det sig om 400 stycken som inte har formell behörighet. Här har kommunen en stor uppgift, säger Kim Öhman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om