Konjunkturen viker i Östergötland

I stort sett stämmer den prognos, som Företagarna och dess medlemmar gjorde för ett halvår sedan, in med vad som blev ett verkligt utfall.

Svagare konjunktur leder till att produktionskapaciteten inte utnyttjas, säger Frida Boklund

Svagare konjunktur leder till att produktionskapaciteten inte utnyttjas, säger Frida Boklund

Foto:

Linköping2012-05-04 06:41


Nu har länet kommit in i en svagare konjunktur i Östergötland, med en vikande efterfrågan, dålig orderingång och sämre lönsamhet.

I Eurokrisen fotspår
Men trots det finns det en fortsatt optimism och en högre tillväxt väntas framöver. Allt detta kan man utläsa av Företagarnas och Swedbanks Småföretagsbarometer för våren 2012 som släpptes i går.
- Vi kan konstatera att det mesta som vi förutspådde i novembers barometer har slagit in. Då var Östergötland en het region som låg över riksgenomsnittet men nu sex månader senare ligger vi på en lägre nivå, säger Frida Boklund, regionchef i Företagarna och fortsätter.
- De investeringar som gjordes under 2009 utnyttjas inte till fullo idag på grund av den dämpade efterfrågan. För våra företagare är det viktigt att vardagskrånglet minskar och här i Östergötland kan till exempel de offentliga upphandlingarna förenklas för att underlätta tillväxt.
Tillväxtmöjligheterna hämmas av olika tillväxthinder varav det största hindret för företagen i Östergötland är den svaga efterfrågan som står för 24 procent, följt av ovilja att växa 18 procent samt brist på lämplig arbetskraft 17 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om