Konstnär i snart 70 år

Träsnideri, målning i akryl, olja, tusch, kalabass, arbetar med gips, och till och med sten. Bo Thalberg har gjort allt. I hans lägenhet framgår vad nästan 60 år av kreativt skapande kan resultera i. Väggarna pryds av hundratals fantastiska träskulpturer, täljda för hand av den nu åldrade konstnären. Det är som att stiga in i en annan värld.

Gemensamt för Bo Thalbergs kreativitet är att det ofta är mycket som pågår i figurerna och målningarna. Foto: Tommy Pettersson

Gemensamt för Bo Thalbergs kreativitet är att det ofta är mycket som pågår i figurerna och målningarna. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2012-10-30 07:40


Här och var syns statyer av gips, vita stenstoder som bryter av mot mörkt och ljust trä, formationer som för tankarna till Påsköns stenstoder. Själv säger han att det kommer av sig självt. Han gör ett enkelt täljdrag och sedan växer det därifrån.
- Jag vet aldrig hur det ska bli, det kommer av sig självt, säger han medan han visar ett stycke trä som förvandlats till en surrealistisk skapelse, "foten", som tycks framvuxen av sig självt.
Och varje prydnad har en historia kopplad till sig. En historia Bo Thalberg gärna förtäljer.
- "Foten" hittade jag när jag var och vandrade i Loftahammar en gång i tiden. Jag hörde någonting knäppa till under mossan så jag grävde under fötterna och där var den.

Otaliga träsorter
Thalberg har arbetat i alla typer av trä, till och med sådan som sägs vara extremt svårarbetad.
Han har två klockor vars ramverk är gjorda i gran, vackra sniderier som också ser ut att ha vuxit av sig själva, men ändå vitt skiljda i sitt utförande.
Det senaste, ett verk fortfarande i utveckling sedan tio år tillbaka är ett arbete i ask, i ena änden framträder Gustaf Vasa i andra änden blir det något annat förmodligen.
- Det ska gå i arv, säger han, för färdigt tror inte Thalberg att det blir under hans livstid. Jag har skissat på trät hur jag vill att det ska se ut så att någon kan göra klart det åt mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om