I alla tider har mynt varit en intressant del av vår mänskliga historia. Många stor myntfynd har under åren gjorts i Östergötland. År 2009 gjordes ett större myntfynd på S:t Olof klosterkyrkogård i Skänninge i samband med att arkeologerna grävde ut området för dubbelspåret mellan Mjölby och Motala.
150 svenska mynt från 1100-talet hittades i graven, men snart kan mynt och sedlar vara ett passerat betalningsmedel i Sverige. Ett betalningsmedel som vi haft sedan handel startade i vårt land.
Riksbanken genomför just nu en av historiens största utbyte av de svenska sedlarna och mynten. Endast ett fåtal myntvalörer finns kvar och många bedömare anser att Sverige nu definitivt är på väg in i ett kontantlöst samhälle. Visst finns det kritiker som hävdar att kontanter måste finnas kvar för att trygga handeln, medan andra hävdar att det digitala samhället tar över och möjliggör en handel på modernare sätt utan kontanter. Smarta telefoner öppnar nya vägar och i forskningsrapporten "Det kontantlösa samhället" publicerad av Niklas Arvidsson, Docent och Lektor i Industriell Dynamik vid KTH , påpekas det att kortföretagen kommer att bli vinnarna om kontanterna försvinner. Den äldre befolkningen kommer att vara bland förlorarna i början, men övergången kommer att ta minst 20 år, så problemet kanske inte är så stort.
Rapporten pekar på att kostnaden för kontanthanteringen kommer att bli en avgörande faktor för övergång till det kontantlösa samhället. Det är en tidsfråga när kostnaden blivit så stor att användarna söker sig nya betalningsmöjligheter. Konsumenterna har under lång tid letts till att uppfatta att de kan använda kontanter utan att behöva betala något. De har inte haft några transparenta, direkta avgifter kopplade till kontanter ,vilket lett till en situation där kontanter snarast betraktas som gratis menar flera av de som deltagit i arbetet kring rapporten "Det kontantlösa samhället". Regeringen har hitintills hållit sig ganska passiva i frågan menar forskarna, samtidigt som konsumenterna är splittrade och detta ger utrymme för bankerna att agera.
De riktigt stora förlorarna på ett kontantlöst samhälle skulle bli den svart/grå marknaden och de handlare som idag bygger sin verksamhet på kontanthantering. Det är framför allt de små handlarna som kommer att få det svårt, men avgifter för betaltjänster kommer säkert att sänkas så nackdelarna blir inte så stora för den mindre handlaren enligt experterna.
Tekniken med smarta telefoner,ny teknik och säkra appar öppnar upp för en förenkling med betalningar. Samhället ,det vill säga staten, banker,handeln och konsumenterna, kommer inte att vilja betala en högre kostnad för kontanthanteringen. Ett exempel på hur en förändring sker är hantering av checkar som tidigare var ett vanligt betalningsmedel. När bankerna började ta betalt för checkanvändning så upphörde intresset för att använda sig av checkar vid betalning så dessa försvann som betalningsmedel för den vanlige konsumenten och ersattes med betal- eller kreditkort. Ökar kostnaden för kontantanvändning så kommer intresset att minska och det är precis det som sker nu när bankerna dragit ner på kontanthanteringen beroende bland annat på ökade kostnader.
Inom detaljhandeln följs frågan om kontanthantering med stort intresse då kontanter till butikerna börjat bli en dyrbar hantering. Inom ICA-koncernen jobbar en utvecklingsgrupp med betalkortets utveckling och sedan i somras finns det kort med så kallad kontaktlös betalningsmöjlighet. Kortet hålls bara framför kortterminalen och någon pinkod behöver inte användas. Detta är lämpligt för betalning understigande 250 kronor och skulle kunna vara en lösning för de mindre handlarna i framtiden om vi får ett kontantlöst samhälle.
Fördelarna är att hanteringen går fort och även kollektivtrafiken har visat intresse för det kontaktlösa kortet som man beräknar kunna införa under 2017 på bussar, pendeltåg och spårvagnar.
Kontantlösa samhället snart här
ICA har infört kontantlös betalning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!