Erikssons CV är så långt att en normallång artikel inte räcker till för att göra hans karriär rättvisa.
Mest känd i Östergötland är han väl för att han i några perioder var ”röststark” landshövding, mellan åren 1996 till 2009 och bullrade för Östergötlands bästa. Han har också varit en ”tydlig” rikspolischef samt president över Interpol på 1990-talet. Den polisiära erfarenheten är betydelsefull för Björn i den ordföranderoll han nu har i branschföreningen Säkerhetsföretagen.
Eriksson är aktuell inom ett annat område som i allra högsta grad handlar om säkerhet.
I egenskap av ledare och initiativtagare för det så kallade Kontantupproret och i den rollen åker han land och rike runt för att belysa problemen med ett kontantlöst samhälle. Det handlar visserligen om säkerhet för personal men det handlar också om att belysa säkerheten i ett samhälle som enbart är placerat i den virtuella världen vilket gör den oerhört sårbar.
Intervjuas i internationell media
Björn Eriksson leder arbete med att värna kontanterna och det får till och med utrymme i medier världen över.
Sveriges hantering av kontantfrågan väcker internationell förundran.
– Det svenska förhållningssättet till kontanter saknar helt motstycke i något annat land. Många utländska medier har intresserat sig för hanteringen. Under de senaste två åren har jag blivit intervjuat av bland andra BBC, CNN, The Local, The Guardian, Business insider och China Central Television, säger Björn och fortsätter.
– Det är illa när fyra stora banker i Sverige har tagit över en så demokratisk viktig sak som den att ha ett betalningsmedel i samhället som fungerar. Oavsett om man är för eller emot privatisering så är bankernas kontantlösa samhälle ett exempel på en misslyckad privatisering. Internationella media frågar mig alltid varför vårt land som är känt som landet lagom har blivit så extremt inom det här området.
Säkerheten i fokus
Eriksson är sedan 2013 ordförande för den privata säkerhetsindustrins branschorganisation. Säkerhets Branschen är en förening med cirka 150 säkerhetsföretag som medlemmar vilka tillsammans omsätter 22 miljarder kronor per år och har 28.000 anställda medarbetare. Organisationen ska arbeta bland annat med samhällspåverkan via politiker, myndigheter och media. Kan man tänka sig någon mer kompetent ordförande?