Kortad kanalsäsong i sommar för M/S Kind

Kanalsäsongen inleds 1 juli. Men något praktfullt 60-årsfirande blir det inte för Rederi AB Kind. Det sätter ett visst virus stopp för.

Ovisst läge. De flesta förhandsbokningarna försvann men Rederi AB Kinds vd och ägare Marianne Trygg har ändå inte gett upp hoppet om säsongen 2020 på Kinda kanal.

Ovisst läge. De flesta förhandsbokningarna försvann men Rederi AB Kinds vd och ägare Marianne Trygg har ändå inte gett upp hoppet om säsongen 2020 på Kinda kanal.

Foto: Johan Rödin

Linköping2020-05-18 19:00

Normalt lägger M/S Kind ut från kaj för turer på Kinda kanal under första halvan av maj. Men i år är inget sig likt.

– Vi drar igång med en reviderad turlista 1 juli i stället, säger Marianne Trygg, vd och ägare för Rederi AB Kind.

Hon berättar att bokningsläget för säsongen såg mycket bra ut tidigt i våras. Sedan kom coronan.

– I stort sett allt bokades av. Vi har normalt sett många företag och sällskap som kunder. Nu försvann allt, säger Marianne Trygg.

Hur årets förskjutna säsong kommer att utvecklas är ovisst.

Enligt den nya turlistan kommer M/S Kind göra dagsturer mellan Linköping och Sturefors två dagar i veckan, en längre tur från Linköping till Rimforsa ena dagen och en i motsatt riktning dagen efter samt brunch- och kvällsturer. Turlistan är satt trots att de flesta förbeställda resorna bokats av.

– Normalt sett är 95 procent förbokad. Så det är klart att det är lite pirrigt. Men det känns bra att få komma igång. Förhoppningen är ju att inrikes- och närturismen ändå kommer att öka i sommar, säger Marianne Trygg.

M/S Kind har tillstånd att ha 99 passagerare. Men för att följa myndigheternas rekommendationer om avstånd begränsas passagerantalet i sommar till 50. Även andra åtgärder för att undvika köbildning och trängsel kommer att vidtas, enligt Marianne Trygg.

Rederi AB Kind grundades 1960 och fyller alltså 60 i år. Men något jubileumsfirande blir det inte.

– Nej, det hade varit lätt att blicka bakåt. Men nu måste vi ha fullt fokus på framtiden. Och det känns ändå som om att det finns förutsättningar för framtidstro. Vi har till exempel redan en hel del bokningar till nästa säsong, 2021. Så brukar det inte vara, säger Marianne Trygg.

Under måndagen gjorde M/S Kind sin premiärtur i kanalen från Tullbron upp och förbi Tannefors slussar. Ombord fanns rutinerade befälhavaren CG Bigfeldt för att lära upp tre blivande befäl inför deras tjänstgöring i sommar. 

Ett av dem är Jenny Enstedt, som blir rederiets allra första kvinnliga befälhavare. Jenny är uppvuxen i Göteborg och har varit matros på tankbåtar, färjor och lastfartyg sedan 2009.

Nu utbildar hon sig till sjöbefäl och byter världshaven mot Kinda kanal.

– Det här blir något alldeles nytt för mig. Det jag framför allt hoppas på är att växa i min yrkesroll och bli en bra skeppare, säger Jenny Enstedt.

Jenny Edstedt blir i sommar den första kvinnliga befälhavaren i Rederi AB Kinds historia. Hon lärs upp av CG Bigfeldt.
Jenny Edstedt blir i sommar den första kvinnliga befälhavaren i Rederi AB Kinds historia. Hon lärs upp av CG Bigfeldt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!