Kraftfull befolkningsökning i Östergötland

Igår presenterades den definitiva befolkningsstatistiken för 2013 från SCB men redan för en månad sedan kunde vi med hjälp av det preliminära utfallet slå fast att länets befolkning ökar med mer än 4 000 invånare, vilket är en rekordökning och det är naturligtvis så att Norrköping och Linköping är drivande i regionens tillväxt och bidrar med en andelsökning på hela 41 procent.

Lars Stjernkvist har en dyster varselsituation framför sig men en ökad befolkning är ett glädjeämne.

Lars Stjernkvist har en dyster varselsituation framför sig men en ökad befolkning är ett glädjeämne.

Foto:

Linköping2014-02-20 07:36


Folkmängden ökade med 4 064 personer i Östergötlands län under 2013. Det var 1 355 personer fler än 2012 och den största ökningen av länets befolkning under ett enskilt år sedan 1994. Folkmängden ökade mest i länets två största kommuner. Till sist blev ökningen 1 681 personer i Linköping och 1 625 personer i Norrköping vilket innebär en skillnad på 56 personer till Linköpings fördel.

Invandring är nödvändig
Nästan hälften av befolkningsökningen står flyktingarna för, 1 883 personer under årets 11 första månader varav de flesta kom till Norrköping, 372 mottagna flyktingar. Detta kan jämföras med 268 flyktingar i Linköping 2013.
2014 kunde knappast ha börjat bättre för politikerna i Rådhuset i Norrköping och i Stadshuset i Linköping beroende på vilka statistiska fakta man vill luta sig mot. Det är så att en del av det generella statsbidraget ökar i takt med att befolkningen växer därför är SCB s befolkningsstatistik viktig för kommunalpolitiken
- Vi kan konstatera att linköping växer lite mer än vad Norrköping gör vilket är en förändring sedan de preliminära siffrorna presenterades. Men det är glädjande att vi växer i hela länet. En avgörande faktor för att våra städer ska vara attraktiva är bostadssituationen. Vi har en situation där det är lite lättare att få tag i lägenhet i Norrköping just nu men när befolkningen växer så har vi stora utmaningar framför oss.
Vi har också problem med arbetslösheten trots att vi har en bra jobbtillväxt och möter ungdomsarbetslösheten med olika insatser, säger, Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om