Kraftfull befolkningstillväxt i Östergötland

Östergötlands befolkning växer med drygt 4 000 invånare och det är Linköping och Norrköping som står för en stor del av den ökningen. Nästan hälften av den ökningen står flyktingarna för, 1 883 personer under årets 11 första månader varav de flesta kom till Norrköping, 372 mottagna flyktingar. Detta kan jämföras med 268 flyktingar i Linköping 2013.

Paul Lindvall kan glädjas åt att ungdomsarbetslösheten sjunker i Linköping.

Paul Lindvall kan glädjas åt att ungdomsarbetslösheten sjunker i Linköping.

Foto:

Linköping2014-01-17 07:52


Året kunde knappast ha börjat bättre för politikerna i Rådhuset i Norrköping och i Stadshuset i Linköping beroende på vilka statistiska fakta man vill luta sig mot.

Norrköping plus 19 invånare
För andra året i rad växer Norrköping mer än vad storebror Linköping gör ur ett befolkningsperspektiv 19 fler invånare till Norrköpings fördel.
I februari presenteras den definitiva befolkningsstatistiken för 2013 från SCB men redan nu kan man preliminärt slå fast att länets befolkning ökar med 4 000 invånare, vilket är en rekordökning och det är naturligtvis så att Norrköping och Linköping är drivande i regionens tillväxt. Ungefär 1 600 fler invånare per kommun under 2013 syns nu i den preliminära statistiken.
- Det är andra året i rad som vi har en högre befolkningstillväxt än vad Linköping har och ökningen pekar på att vår kommun håller på att stabilisera sig på en högre nivå.
Vi har en situation där det är lite lättare att få tag i lägenhet och jobb i Norrköping och att vi har en fin miljö här.
Men vi har problem med arbetslösheten trots att vi har en bra jobbtillväxt och möter ungdomsarbetslösheten med olika insatser, säger, Lars Stjernkvist.
Befolkningstillväxten är nödvändig på både kort och lång sikt. I ena änden flyttar redan etablerad arbetskraft in och blir skattebetalare vilket är en förutsättning för att företagen ska kunna utvecklas.

Lars Stjernkvist kan vara både glad och samtidigt bekymrad över den aktuella statistiken.
Lars Stjernkvist kan vara både glad och samtidigt bekymrad över den aktuella statistiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om