Krav pÄ förÀndring vid olycksövergÄngen i Hackefors

Dagen efter att en pojke i 15-ÄrsÄldern dog vid en jÀrnvÀgsövergÄng i Hackefors vill mÄnga i omrÄdet se en förÀndring. "Det Àr ju helt idiotiskt. Jag kan inte fatta att de haft kvar den sÄ hÀr lÀnge", sÀger cyklisten Anders Nilsson.

Otto Ottosson gick bort till olycksplatsen vid torsdagsmorgonen. Han arbetar i nÀrheten och tycker ocksÄ att nÄgot borde förÀndras, helst med ett hinder som gör att man mÄste leda cykeln över spÄren.

Otto Ottosson gick bort till olycksplatsen vid torsdagsmorgonen. Han arbetar i nÀrheten och tycker ocksÄ att nÄgot borde förÀndras, helst med ett hinder som gör att man mÄste leda cykeln över spÄren.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-06-29 15:57

– Var det hĂ€r det hĂ€nde?   

Vid jĂ€rnvĂ€gsövergĂ„ngen vid gokart-banan i Hackefors ligger blommor och ljus. Det var hĂ€r en pojke i 15-Ă„rsĂ„ldern dog efter att ha blivit pĂ„körd av ett tĂ„g pĂ„ onsdagseftermiddagen. Pojken kom cyklandes och polisens uppfattning Ă€r att det rör sig om en tragisk olycka.   

undefined
Dagen efter dödsolyckan lÄg blommor och ljus vid jÀrnvÀgsövergÄngen.

PĂ„ torsdagsmorgonen stannar cyklister och morgonjoggare med blicken vid blommorna nĂ€r de passerar över rĂ€lsen. 

– Jag tĂ€nker pĂ„ den hĂ€r övergĂ„ngen varje gĂ„ng jag cyklar hĂ€r. Den Ă€r helt idiotisk. Jag kan inte fatta att de haft kvar den sĂ„ hĂ€r lĂ€nge. Man hoppas ju pĂ„ att det blir Ă€ndring pĂ„ det nu, men det Ă€r ju lite vĂ€l sent, sĂ€ger Anders Nilsson nĂ€r han stannar till med sin cykel. 

– De kunde ju Ă„tminstone ha nĂ„got staket som det finns lĂ€ngre ner för spĂ„ret. 

undefined
"Den Àr helt idiotisk", sÀger Anders Nilsson som ofta cyklar över spÄren vid olycksplatsen.

JĂ€rnvĂ€gsövergĂ„ngen vid Regelgatan har varken bommar, ljussignaler eller nĂ„got annat hinder för de som ska ta sig över. En skylt om jĂ€rnvĂ€gsövergĂ„ng och en röd stoppskylt stĂ„r precis intill spĂ„ren. LĂ€ngre ner in mot Hackefors finns en annan övergĂ„ng som har tre olika skydd – hinder, en bom och ljussignaler. 

– Om man i alla fall har nĂ„got hinder sĂ„ att man mĂ„ste leda cykeln över sĂ„ fĂ„r man bĂ€ttre koll om det kommer ett tĂ„g, sĂ€ger Otto Ottosson som arbetar intill olycksplatsen. 

undefined
NÄgra hundra meter bort frÄn olycksplatsen finns en annan övergÄng. Den har bÄde hinder, en bom och ljussignaler.

En man som Àr pÄ vÀg över spÄren tycker att det inte borde behöva finnas nÄgra extra hinder vid den hÀr övergÄngen. Han har lÀst om dödsolyckan i tidningen.

– Man har ju god sikt Ă„t bĂ„da hĂ„ll. Jag tycker inte att det borde vara nĂ„got problem och man kan nĂ€stan inte begĂ€ra mer. Det Ă€r klart att man kanske kan ta ner fler buskar, men man ser ju om det kommer ett tĂ„g innan man kommer till buskarna, sĂ€ger han.  

undefined
JÀrnvÀgsövergÄngen vid Regelgatan i Hackefors har inga hinder eller ljussignaler.

Robert Sundberg stannar ocksĂ„ till vid övergĂ„ngen och pratar om det som har hĂ€nt med Anders Nilsson och Otto Ottosson.  

– För tre Ă„r sedan var jag pĂ„ kommunen om att de skulle ta ner buskage för att det var sĂ„ dĂ„lig sikt. DĂ„ gjorde man det. Men sedan dess har det inte hĂ€nt sĂ„ mycket, sĂ€ger han.  

– Jag har pratat med en lokförare som kör pĂ„ den hĂ€r strĂ€ckan som hade varit pĂ„ Trafikverket om samma sak. Han tyckte att just den hĂ€r platsen var lĂ€skig. Lokförarna ska egentligen inte tuta hĂ€r, men han brukar göra det Ă€ndĂ„.  

undefined
Robert Sundberg var i kontakt med kommunen för tre Är sedan om att ta ner buskage vid platsen. "Och det gjorde de, men nu skulle det behöva göras mer", sÀger han.
PÄ torsdagsmorgonen lÄg blommor vid vid platsen dÀr pojken dog.
PÄ torsdagsmorgonen lÄg blommor vid vid platsen dÀr pojken dog.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!