Kreatören med många titlar

Säg "Linköping" och kreativ kulturstad är inte det första man tänker på. Men ser man förbi universitets-hockey- och flygplansfasaden hittar man ett spännande skaparliv. Mångkreatören David Einar - fotograf, företagare, DJ och klubbarrangör - är en av dem som ser till att det händer saker.

David Einar och kollegan Ulf Textorius pillar med designen för en stor internationell reklamkampanj.

David Einar och kollegan Ulf Textorius pillar med designen för en stor internationell reklamkampanj.

Foto:

Linköping2012-01-24 07:38


26:årige David Einar vet inte riktigt själv hur han ska titulera sig.
- Det beror på vem som frågar.
Jag jobbar mycket med reklam och det står "photography director" på visitkortet, men jag brukar säga kreatör, berättar David.

Kreativ stad
Han är en av tio kollegor på en kreativa produktionsbyrån i Vasastan. De fungerar som underleverantörer till de stora byråerna och har många uppdrag nationella, internationella och - icke att förglömma - lokala uppdrag.
- Linköping är en kreativ stad, vi har väldigt många duktiga reklambyråer. Vi ligger före inom rätt mycket och då och då kommer det fram några som tar sig fram och blir riktigt stora.

Inte självklart
David har alltid varit kreativt lagd, men det var inte självklart att det skulle bli en karriär av det.
- Jag halkade in som fotoassistent hos en fotograf, fick sen börja fota och fick mer och mer ansvar. Jag kom in i en arbetsvärld direkt, vilket tvingade mig att lära och utvecklas efter hand.

Utnyttja kontakter
Med ambitionen att jobba med reklam- och magasinfotografi gick David vidare till två års studier vid fotoskolan i småländska Gamleby.
- Det var det bästa som hänt mig.
Man träffade en massa folk med samma intresse och eftersom det var en liten håla med inte så mycket annat att göra så satt man och retuscherade bilder dygnet runt, skrattar David.
Han började sen slå sig fram i fotobranschens tuffa konkurrens.
- Det kan anses lite fult, men allt handlar faktiskt om att hitta och utnyttja sina kontakter. Ta jobb, allt leder någonstans och man utvecklas hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om