Kriget mot kvinnorna

I lördags kom en värdefull och samtidigt alarmerande cykeldelegation till Linköping. Karin Svensson och Kristina Westman från Olofströms Kvinno- och Tjejjour cyklar just nu under fyra veckor 189 mil genom Sverige och i helgen stannade de båda kvinnorna till på Stora torget i Linköping.

Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata mötte tjejerna från Olofström.

Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata mötte tjejerna från Olofström.

Foto:

Linköping2012-09-24 06:43


Karin och Kristina har bestämt sig för att cykla en mil för varje kvinna som de senaste tio åren blivit dödad av en närstående man. I lördags cyklade de mellan Norrköping och Linköping och fick då sällskap av den lokala kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata.

189 kvinnomord under 2 000-talet
Under 2000-talet har 189 kvinnor och tjejer dödats av en man de haft en nära relation med.
Med sitt cyklande från Umeå till Olofström vill tjejerna protestera mot mäns våld mot kvinnor och synliggöra problematiken kring att våldsutsatta kvinnor ofta tvingas lämna allt bakom sig för att komma undan våldet. Cyklisterna lämnade Umeå den förste september och kommer att nå målet, hemorten Olofström, i slutet av september. Det egentliga målet är naturligtvis att sprida information och opinion mot mäns våld mot kvinnor via media och möten i de kommuner man besöker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om