Kritik mot forskare vid LiU

Styrelsen för medicinska fakulteten vid Linköpings universitet riktar nu kritik mot en forskningsledare vid den medicinska fakulteten. Nu är det upp till rektorn för LiU att bedöma om detta ska få arbetsrättsliga konsekvenser.

Foto: Arkiv

Foto: Arkiv

Foto:

Linköping2016-03-03 14:27


När medicinska fakulteten våren 2015 fick en anmälan om bristande redlighet i en forskningsstudie inom det medicinska området, tillsattes en oberoende extern granskningsgrupp. I sin första rapport till styrelsen riktade de tre professorerna i granskningsgruppen kritik bland annat mot dokumentationen i studien och ansåg att forskningsledaren agerat oaktsamt. I januari 2016 inkom ytterligare information i samma ärende. Utifrån de nya uppgifterna, och forskningsledarens svar på utredningen, ombads granskningsgruppen att komplettera sin utredning. Det första ärendet handlade om en studie som genomförts utomlands, där blinda patienter transplanterats med implantat. En central punkt i anmälan var att materialet i implantaten var ämnat för djurförsök och inte godkänt för användning på människor.

- Forskningsprojekten handlar om att ge människor med svår smärta och synnedsättning på grund av hornhinneskador en möjlighet att återfå synen och bli smärtfria. Men det finns kritik att rikta mot genomförandet, säger dekanus Johan Dabrosin Söderholm i ett kommenterade pressmeddelande. Fakultetens beslut är därför att rikta kritik mot den anmälde forskningsledaren som genom upprepad oaktsamhet och felaktigt medförfattarskap agerat oredligt. Rektor Helen Dannetun har nu att bedöma huruvida fakultetens beslut även ska föranleda arbetsrättsliga konsekvenser för den kritiserade forskningsledaren. Forskningsledaren, som till getts möjlighet att bemöta kritiken, tillbakavisar granskningsgruppens yttrande och kritiserar det sätt som utredningen skötts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om