Ekonomiska bekymmer tvingar krogarna att stänga

Två av Linköpings största krogar, Harrys och Hey Lucy, stänger ner sina verksamheter på obestämd tid. Orsaken stavas minskade intäkter och ökade kostnader. "Det är inte roligt att behöva säga upp personalen", säger franchisetagaren Magnus Holmberg, som kommer från Vimmerby,

Magnus Holmberg är inne i en tuff period. "Det är inte roligt att behöva säga upp personalen", säger franchisetagaren till Harrys och Hey Lucy som totalt sysselsätter 70-80 personer, med all deltidspersonal inräknad.

Magnus Holmberg är inne i en tuff period. "Det är inte roligt att behöva säga upp personalen", säger franchisetagaren till Harrys och Hey Lucy som totalt sysselsätter 70-80 personer, med all deltidspersonal inräknad.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-10-18 21:15

Magnus Holmberg är född och uppvuxen i Vimmerby och drev från 2005 till 2006 Harrys i lokalen där Kharma numera återfinns. Hösten 2020 gjorde han comeback i krogbranschen – i Linköping.

Nu, två år senare, har Magnus Holmberg beslutat att stänga Harrys och Hey Lucy. De båda krogarna ligger på Ågatan i centrala Linköping.

– Vi har bestämt att lägga ner verksamheten under en period efter 29 oktober. Hur lång den perioden blir vet jag inte än, säger han till Corren.

Den drastiska åtgärden tas för att inte behöva försätta företaget i konkurs och för att kunna starta upp verksamheten igen i framtiden.

undefined
Ågatan kommer att bli en lite mörkare gata när två av de största lokalerna nu kommer att ha stängt de kommande månaderna. "Men först ska vi fira att vi har öppet i två helger till", säger Magnus Holmberg.

Magnus Holmberg förklarar att både Harrys och Hey Lucy har hamnat i en situation där deras kostnader kraftigt ökat samtidigt som pengarna som kommer in från gäster har minskat.

– Vi har också sett att snittnotan för varje gäst har sjunkit ganska mycket. Kombinationen med ökade utgifter gör att situationen inte blir hållbar just nu.

– Vi har haft elräkningar som har varit tre gånger så höga som normalt.

Hur länge har det varit så här?

– Vi öppnade mitt i pandemin och det var väl inte helt gynnande. Men det var vi beredda på. Jag kan faktiskt peka på ett exakt datum då vi såg att volymerna gick kraftigt neråt och det var långfredagen i år. Det var som att någon drog ner rullgardinen och sen dess har det inte återhämtat sig. Varför det är så vet jag inte.

– Folk spenderar mindre pengar och jag förstår varför. Jag tror att det kommer att ta sin tid innan folk vet hur mycket pengar de har att röra sig med. Med tanke på räntor, elpriser och så vidare. 

Handlar stängningen om veckor eller månader?

– Månader. Framåt vintern ser vi att elräkningen kommer att vara lika hög som hyran och då står vi där med dubbla hyror. Vi ser inte stoppet på det här.

undefined
Magnus Holmberg tror att Harrys och Hey Lucy kanske inte blir de enda krogarna att behöva stänga ner på nöjesgatan. "Jag vet inte om det är så, men man kan ju misstänka det".

Hey Lucy och Harrys tar upp en stor yta av Ågatan och de stängda och släckta lokalerna kommer att sticka ut längs nöjesstråket.

– Det är ungefär 1 300 kvadratmeter som kommer att ligga vilande och vi har en stor fasad ut mot gatan. Det här är inte ett roligt besked att ge personalen och gästerna. 

På Ågatan har Harrys varit ett av få dansställen som riktat sig till en publik över 30 år. Att ni varit "ensamma" om den gruppen har inte hjälpt?

– Vi hoppades och trodde väl att det skulle vara så. Vi brukar säga att vi är Linköpings finlandsfärja och det har varit en profil som vi har velat ha. Men samtidigt är det kanske så att de som är i 30-årsåldern och precis har köpt ett hus exempelvis kanske måste lägga pengarna på annat än att gå ut på krogen för att äta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!