Kronprinsessan Victoria besökte Tinnerö

I förra veckan besökte kronprinsessan Victoria Linköping för att namnge H.K.H. Kronprinsessan Victorias barn och ungdomssjukhus på universitetssjukhuset.

Mountainbike och fågelskådning stod på programmet. Inte nödvändigtvis samtidigt. Foto: Bo Bäckman

Mountainbike och fågelskådning stod på programmet. Inte nödvändigtvis samtidigt. Foto: Bo Bäckman

Foto:

Linköping2017-10-31 15:00

Dessutom vandrade hon runt i Tinnerö med ett sort antal medvandrare och ett medieuppbåd i bakhasorna. Mountainbike, fågelskådning, orientering och ett antal stationer där lokala föreningar stod på schemat när Kronprinsessan Victoria besökte Tinnerö.

Vandrar i alla landskap

I september påbörjade Kronprinsessan Victoria en serie av vandringar genom Sveriges alla landskap. Syftet är att uppleva en del av Sveriges tillgängliga och variationsrika natur samt lyfta värdet av friluftsliv och rörelse. Den 26 oktober var det Östergötlands tur att få besök av Kronprinsessan som knallade en cirka 3,5 kilometer lång vandring mellan Rosenkällasjöns nordvästra del och mountainbikebanan i närheten av Fröberget

Landshövding Elisabeth Nilsson, Linköpings borgmästare Helena Balthammar och kommunekolog Anders Jörneskog agerade ciceroner på färden genom eklandskapet.

Böljande beteslandskap

Linköpings kommun förvärvade hela det militära övningsområdet 2002 och i juni 2006 bildades det 687 hektar stora naturreservatet med namnet Tinnerö eklandskap - kultur och natur.

Sedan kommunen tog över det militära övningsområdet och gjorde om det till naturreservat har det utvecklats till ett av kommunens främsta besöksmål. Och inför 2018 väntar nya spännande satsningar.

- Kommunens roll för att skydda tätortsnära natur är viktig. Vi behöver skydda natur dels för känsliga djur- och växtarter, och dels för att ge människor upplevelser och återhämtning på fritiden, säger kommunekolog Anders Jörneskog.

100 000 besökare varje år

Sedan dess har igenvuxna marker röjts och bete och slåtter har återupptagits. Fornlämningar har undersökts och gjorts synliga för besökare. Flera utdikade våtmarker, bland annat den tidigare helt utdikade Rosenkällasjön, har restaurerats och blivit fina fågellokaler.

Mycket arbete har lagts ner på göra området attraktivt för besökare. Kommunen har anlagt vandringsleder, spänger, fågeltorn och rastplatser med information. Ett arbete som varit mycket lyckosamt - idag är Tinnerö kanske Linköpings mest välbesökta friluftsområde med cirka 100 000 besökare årligen.

Fotograferna flockades kring Victoria. Foto: Tommy Pettersson
Fotograferna flockades kring Victoria. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om