Kulturosämjan fortsätter i länet

Nu skärps tonen och sprickan vidgas i frågan om det nya scenkonstbolaget i Östergötland. Det förslag som plockades fram av Marie Morell, landstingsstyrelsens ordförande, Paul Lindvall, kommunstyrelsens ordförande i Linköping och Lars Stjernkvist, kommunstyrelseordförande i Norrköping är på väg att falla ihop totalt.

Kulturen, här Symfoniorkestern i Norrköping, utvecklas vidare men behöver stöd på rätt sätt.

Kulturen, här Symfoniorkestern i Norrköping, utvecklas vidare men behöver stöd på rätt sätt.

Foto:

Linköping2014-05-26 06:52


Östgötamusikens styrelse har tidigt sagt nej till ett gemensamt bolag tillsammans med Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester. Linköpings kommun valde att flytta fram sitt beslut och så gjorde landstinget också förmodligen för att man inte hade en majoritet.
Paul Lindvall gjorde sedan ett försök att rädda situationen genom att föreslå ett bolag med endast två organisationer ingående där Östgötamusiken lämnades utanför. Men nu verkar det som om det kompromissförslaget inte når ända fram.
I Norrköping finns redan ett Ja-tackbeslut men detta beslut var under förutsättning att Linköping och landstinget skulle säga ja också vilket nu förefaller som en utopi.

Sjunger inte i samma tonart
Den regionala kulturen utvecklas inte av att slå ihop institutionerna till ett stort företag menar folkpartiet i Linköping och säger därför helt nej till en sammanslagning. Var socialdemokraterna i Östergötland står efter denna vändning är oklart.
Under ett drygt års tid har olika utredningar arbetat med att ta fram förslag på hur Östgötateatern, Östgötamusiken och Norrköpings Symfoniorkester ska kunna slås samman till ett enda stort företag.

Rebecka Gabrielsson är folkpartiets toppkandidat i kommunvalet 2014.
Rebecka Gabrielsson är folkpartiets toppkandidat i kommunvalet 2014.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om