Kungsbergsskolan är färdigsanerad

Kungsbergsskolan fick under 2011 en rad problem med inomhusmiljön och tvingades därför att sanera hela skolbyggnaden. Nu är det dock klart med allt och lagom till terminsstarr är skolan nästan som ny efter ett omfattande saneringsarbete som kommunens fastighetsbolag Lejonfastigheter ansvarat för.

Kungsbergsskolan nästan som ny.

Kungsbergsskolan nästan som ny.

Foto:

Linköping2013-01-05 05:06


Sedan några år tillbaka har såväl elever som lärare på Kungsbergsskolan påverkats av lokalernas allt sämre inomhusmiljö, och i slutet av 2011 inleddes en byggnadsteknisk genomgång.
Man har inte kunskap om den exakta huvudorsaken till att de som vistas på skolan har mått dåligt.
Resultatet av den byggnadstekniska genomgången visade dock på flera problem som tillsammans tros ha bidragit, bland annat höga dammnivåer, felaktig golvvård, bristfällig städning och dålig ventilation.
I dagarna har Lejonfastigheter färdigställt den omfattande saneringen av Kungsbergsskolan. Ett arbete som pågått intensivt sedan början av juni.

För mycket vatten
Idag kan elever och personal arbeta och verka i en både frisk och fin inomhusmiljö, i en skola som är nästan som ny.
- Det var under senhösten 2011 och tidig vår 2012 som man verkligen började reagera på skolan och då satte vi snabbt i gång med provtagningar, säger Niclas Blomqvist, projektledare på Lejonfastigheter som äger och förvaltar byggnaden och fortsätter.
- Kungsbergsskolans golvkonstruktion är av tretong, det vill säga betong blandad med sågspån.
På denna har det genom åren lagts nya mattor ovanpå de gamla. Tidigare var detta inget problem, eftersom de äldre limmen tålde fukt bättre än dagens, mer hälsosamma, limmer. För mycket vatten vid städning har gjort att fukt trängt ner i mattlagren och orsakat att limmen och även själva mattorna har börjat lösas upp. Golvvården har heller inte utförts korrekt, utan ny polish har lagts på den gamla, vilket har lett till att den har börjat mjöla och bildat damm som spridits i luften, berättar Niclas Blomqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om