Kuslig ficklampspromenad på slottet

På Slotts- och domkyrkomuseet får barn och ungdomar vara med om en läskig rundvandring som gör sig obehaglig även utan amerikanska halloweeninslag. Slottet har tillräckligt med historier och miljöer för att skrämselfaktorn ska hålla sig på topp.

Under höstlovet kan lediga barn gå på kuslig vandring på Linköpings Slotts- och domkyrkomuseum.

Under höstlovet kan lediga barn gå på kuslig vandring på Linköpings Slotts- och domkyrkomuseum.

Foto:

Linköping2013-10-25 06:56


- Vandringen riktar sig i år till lite äldre barn, det kan vara riktigt läskigt, varnar Lotta Franzén, som ska leda barnen i slottets mörka vrår. Den äldsta delen av slottet är från 1100-talet och många människor har under årens lopp satt sina fötter i huset. I hörnet bredvid brunnen står en gammal pestläkare och Lotta Franzén berättar om hans karakteristiska klädsel.
- Man visste inte riktigt vad pesten var för någonting men anade att den kom från marken. För att skydda sig hade pestläkarna klädsel av vaxat linne och en näbb fylld av örter. Örterna skulle även dölja stanken, berättar hon. Huset som pestläkaren nu har som bostad byggdes ursprungligen till påven och man byggde in den redan befintliga brunnen. I den djupa brunnen har många föremål hittats, och dessa kommer rundvandringsdeltagarna få undersöka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om