Kvittning av solenergi för privatpersoner

Utsikt är ett av flera elnätbolag i Sverige som erbjuder så kallad nettodebitering av elproduktion/konsumtion trots att det inte är tillåtet enligt reglerna.

Linköping2011-12-29 07:31

Anledningen till att det inte är tillåtet är att en del av energiskatten går förlorad och det är något som Anders Borg förmodligen måste fundera på en stund innan han släpper till.

Under utredning
Regeringen har utrett frågan under lång tid och just nu ligger ärendet hos Näringsdepartementet för ett avgörande.
Företaget Utsikt Nät har under ett och halvt år testat att kvitta mikroproduktion av el från två mikroproducenter mot deras egen konsumtion och nu utökas testperioden och dessutom får alla kunder möjlighet att vara med. Metoden innebär att mikroproducentens produktion avräknas direkt från konsumtionen på lokal nivå hos elnätföretaget innan mätvärdena rapporteras till myndigheter och elhandlare. Kvittningen sker på månadsbasis och den inmatade elen på elnätet använder Utsikt för att minska energiförlusterna i det egna elnätet.
- Månadsvis kvittning mellan konsumerad och producerad el skapar förutsättningar för att allt fler vill satsa på mikroproduktion, säger Per Everhill, affärsutvecklare Utsikt Nät.
- Mikroproducenter är oftast privatpersoner till exempel villaägare som producerar förnybar el från solenergi och vi tycker det är viktigt att visa en positiv inställning till dessa. El från mikroproducenter kan, om den enkelt matas ut på elnätet, bidra till att minska våra koldioxidutsläpp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om