Kyrkovalet 2013 avklarat

Klockan 20.00 igår stängdes kyrkans vallokaler och röstsammanställningen påbörjades i Linköpings stift med dess församlingar. I Linköpings domkyrkoförsamling var det en jämn ström av röstande som besökte Domkyrkan före och efter gudstjänsten igår.

Bengt Olsson från FISK och Per-Eric Lindgren från POSK delade ut valsedlar.

Bengt Olsson från FISK och Per-Eric Lindgren från POSK delade ut valsedlar.

Foto:

Linköping2013-09-16 06:57


Utanför kyrkan stod Per-Eric Lindgren från POSK, politiskt obundna i Svenska kyrkan, samt Bengt Olsson från FISK, fria liberaler i Svenska kyrkan och delade ut valsedlar.

Kyrkovalets renässans
Kyrkoval är något som inte speciellt många bryr sig om i Sverige men hur som helst så verkar det preliminära intrycket vara att intresset har ökat i år.
- Valdeltagande var som högst 1934 då var det hela 24 procent som röstade och 1950 var drygt 18 procent.
Men så mycket blir det inte i år. Jag började engagera mig för kyrkofrågor i början på 1990-talet och jag tycker att det är viktigt att driva frågor om att kunna välja församling, för kvinnliga präster och öka kunskapen i samhället om den kristna kyrkan, säger Bengt Olsson som kandiderar för FISK till kyrkofullmäktige. Förra gången det begav sig, år 2009 röstade endast 700 000 personer eller cirka 12 procent av de röstberättigade men i år hoppas alla att det ska bli fler som bryr sig om kyrkovalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om