Låga förväntningar på pensionen

Många svenskar har låga förväntningar på hur stor del av sin slutlön de kommer få i pension. Drygt 40 procent tror att de kommer få hälften eller mindre. Samtidigt uppger en av tre svenskar att de kommer att få svårt att klara sig på sin pension, enligt nyligen publicerad undersökning. På PRO i Östergötland bekräftar man den oro som finns.

Li Teske vill se ett nytt pensionssystem.

Li Teske vill se ett nytt pensionssystem.

Foto:

Linköping2014-11-07 08:31


Svenskarnas syn på sin pension ser dyster ut. Av svenskar över 18 år är det hela 41 procent som tror att de endast kommer att få hälften eller mindre av sin slutlön i pension. I den uppskattningen ryms såväl den allmänna pensionen som eventuell tjänstepension och privat pensionssparande. Endast 13 procent tror att de kommer få mer än 70 procent av sin slutlön i pension före skatt de första åren efter att man slutat arbeta.

Ett bättre system
- Våra medlemmar har ju redan pension men visst är detta något som vi arbetar ständigt och jämt med, säger Li Teske, ombudsman på PRO i Östergötland och fortsätter:
- Vi måste se till att pensionssystemet blir bättre och vi, tillsammans med de andra pensionärsorganisationerna är väldigt överrens om detta.
Nu har ju politikerna i riksdagen börjat tala i sådana termer och det är självklart glädjande, menar Li Teske vidare. Britta Burreau, vd på Nordea Liv & Pension håller med om att det är en dyster framtids bild som målas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om