Lagunen görs om för fyra miljoner

Johannelundsbadet ska förbättras. Men inte till sommaren som utlovats. Först till hösten påbörjas en mera genomgripande förbättring.

2011 anlades lagunen  och den konstgjorda ön vid Johannelundsbadet. Nu ska ön minska men vattenflödet öka för att förbättra badmiljön.

2011 anlades lagunen och den konstgjorda ön vid Johannelundsbadet. Nu ska ön minska men vattenflödet öka för att förbättra badmiljön.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2019-06-06 17:30

Det handlar framförallt om badvattnet i den lilla lagunen. Vid flera tillfällen har vattnet fått underkänt, eller snarare betyget; tjänligt med anmärkning, och förra sommaren stängdes badet helt under en period.

Att det blir så beror på att vattnet i lagunen står ganska stilla och det gör att risken för att framförallt e-kolibakterier växer till sig, ökar.

Flera olika försök har gjorts för att förbättra vattenkvaliteten, som att rensa bort vass eller öka flödet med hjälp av propellrar. Men inget har varit till hjälp på lång sikt, säger Lars Norr, projektledare för förbättringen av Johannelundsbadet på Miljö- och samhällsbyggnadskontoret.

Förra sommaren togs beslutet att en gång för alla få slut på problemet och planen var att lagunen nu, lagom till sommaren, skulle vara åtgärdad.

Men så blir det alltså inte.

– Nej, och det beror på att vi bestämde oss för en mera genomgripande förändring, som innebar att vi inte hade hunnit bli färdiga till badstarten nu i sommar, säger Lars Norr.

Hellre än att smådutta med olika åtgärder väljer man nu en mera omfattande renovering. Det innebär att ungefär halva den konstgjorda ö – som avgränsar lagunen från Stångån – tas bort och att man ändrar strandlinjen en aning.

– På det viset kommer större vattenmängder att vara omlopp, säger Lars Norr.

Det är bara i lagunen som det är besvärligt. Stångåns vatten utanför den lilla ön, håller annars god kvalitet, enligt Lars Norr.

SMHI har varit konsult i arbetet och de har räknat på vilka vattenflöden som behövs i lagunen och vilka åtgärder som krävs för att få dem.

Budgeten för renoveringen är på fyra miljoner, men Lars Norr hoppas att man kan hålla sig lite under den summan.

– Blir det pengar över så ska vi passa på att rusta upp duschar och bänkar, säger han.

Johannelundsbadet är ett populärt badställe och har många besökare sommartid. 2011 byggdes badet om, det var då badlagunen skapades för att små barn också skulle kunna bada. För att få till den byggdes också den konstgjorda ö som nu alltså kommer att halveras.

Finns det e-kolibakterier i vattnet är det ett tecken på att det finns fekalier – eller bajs – från människor eller andra varmblodiga djur. Det i sin tur kan bero på att det finns något avloppsläckage eller att någon gödslat med naturgödsel i närheten.

Vattnet i lagunen kontrollerades vid flera tillfällen förra sommaren och det måste av allt att döma miljökontoret fortsätta med också den här sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!