Lambohovs säteri rustas upp

Nu börjar det röra på sig i Lambohov. Lambohovs herrgård har under en längre tid befunnit sig i ett politiskt vakuum. Detta har lett till att byggnaderna har stått och förfallet en tid. Visserligen har en revetering av huvudbyggnaden genomförts och svampangrepp på byggnaderna har stoppats men ingen har tagit kommandot och planerat för säteriets framtid.

Nu händer det saker vid Lambohovs säteri igen.

Nu händer det saker vid Lambohovs säteri igen.

Foto:

Linköping2014-08-30 04:06


Projektet "Slaka kulturkraft" och Slaka hembygdsförening har under ett flertal år kämpat för att bevara den historiskt värdefulla miljön men hitintills utan någon större framgång. Intensiva debattinlägg i kommunfullmäktige, motioner i riksdagen och experters vädjan har fram till nu klingat ohörda.

Upp på dagordningen
Flera gånger har ärendet lyfts bort från kommunstyrelsen/planeringsutskottets agenda men i förra veckan sattes en handlingsplan upp för säteriets framtida öde och alla kulturhistoriska vänner kan nu vädra morgonluft igen.
Linköpings kommun köpte säteriet 1966 av dåvarande ägaren Pehr-Fredrik Cederbaum och kontraktet utformades så att säljaren och hans maka har kvarboenderätt under hela sin livstid.
Just nu bor Märta Cederbaum i herrgården delar av året när hon inte bor i Genéve. Slottet är byggnadsminne sedan 1967 och efter att kommunen köpte av fastigheten har den inte varit bebodd och därför drabbats av ett visst förfall. Under 2009 restaurerades huvudbyggnaden bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om