Landstinget tjänar 150 miljoner

Det kommunala skatteutjämningssystemet har stötts och blötts i decennier och åsikterna har varit spridda längs med statsbidragsstråken. En del kommuner tycker att man är missgynnade och andra säger att systemet straffar tillväxtkommuner.

Göran Gunnarsson kommenterar regeringens promemoria.

Göran Gunnarsson kommenterar regeringens promemoria.

Foto:

Linköping2012-12-20 07:39


Våren 2011 lämnade en utredning fram ett förslag till förändringar i utjämningssystemet mellan olika kommuner och landsting. Igår gick regeringen vidare och lade fram en promemoria från Finansdepartementet där man föreslår förändringar i kostnadsutjämningen samt att inkomstutjämningsavgiften ska sänkas. En del landsting och kommuner får det bättre medans en del andra får sämre villkor i det nya förslaget.

Visare skatteutjämning?
För Landstinget i Östergötland innebär det att man får över 150 miljoner kronor i ytterligare statsbidrag men för Linköpings kommun innebär förlaget cirka 45 miljoner mindre att röra sig med än vad man har i det nuvarande systemet. Det har varit en segdragen kamp inom Alliansen och nu finns det de som utropar sig som segrare i den interna regeringsstriden.
- Det finns ju alltid vinnare och förlorare i alla system men det här nya förslaget är mer rättvist än det vi har idag. Det är bra att centerpartiets kamp för en mer rättvis skatteutjämning har rönt full framgång, säger landstingsrådet Göran Gunnarsson i en kommentar till regeringens beslut.
- Preliminärt är det 157 miljoner kronor mer från år 2014 som vi får tillgång till och det motsvarar en skattehöjning på cirka 50 öre. Det kommer att behövas för vi går mot kärvare tider, menar Göran Gunnarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om