Landstingets underskott och satsningar

Vid gårdagens sammanträde behandlade landstingsfullmäktige finansplanen för perioden 2013-2015. Tidigare har man beslutat om treårsbudgeten där ungefär samma frågor debatterades.

Marie Morell, moderat landstingsråd. Foto: Therese Ekstrand

Marie Morell, moderat landstingsråd. Foto: Therese Ekstrand

Foto:

Linköping2012-11-28 07:45


I både finansplanen och budget framgår det att man har ekonomiskt tuffa tider fram för sig. Med ett befarat svagare skatteunderlag och lägre generella statsbidrag än vad man beräknat så blir det svårt att klara att gasa och bromsa samtidigt.

Underskottet och skattehöjningen
Alliansen och socialdemokraterna är överens om att höja skatten för att klara av sjukvården kommande behov. Men där utöver skiljer man sig åt i frågor om investeringstakt, hur underskottet ska betas av och hur styrningen ska ske i landstinget.
En av stötestenarna är landstinget underskott på 189 miljoner.
- Det är ett kraftiga underskott vi sitter med. Det sliter de som arbetar i vården och hotar kvaliteten, säger Mats Johansson socialdemokratiskt oppositionsråd i landstinget som efterlyser en tydligare styrning från de borgerliga partierna. Mats Johansson anser inte att man kan spara sig ur underskottet.
- Det ligger ingen trovärdighet i att tro att man kan spara sig ur ett underskott.
Det moderata landstingsrådet Marie Morell tar kritiken med ro och tar upp frågan om vardagseffektiviseringar som ett exempel på att alliansen mycket väl klarar av ekonomin utan att behöva försämra vården.
- Man skulle kunna effektivisera, men i Östergötland har man redan hårda regler kring exempelvis hjälpmedel där patienterna får betala en del själv, så det skulle nog inte vara populärt, säger Marie Morell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om