Landstingsskatten höjs 2013

Landstinget i Östergötland redovisar ett överskott på 259 miljoner men gör samtidigt ett underskott på 161 miljoner kronor ute i verksamheten. Det visar det preliminära bokslutet för 2011. Det positiva bokslutsresultatet för 2011 är betydligt bättre än de prognoser som gjorts under året men trots det vill nu den borgerliga alliansen höja landstingsskatten 2013.

Anita Jernberger, Göran Gunnarsson, Marie Morell, Lasse Pettersson, Levi Eckeskog och Fredrik Sjöstrand tvingas nu att ta till skattehöjning för att klara ekonomin.

Anita Jernberger, Göran Gunnarsson, Marie Morell, Lasse Pettersson, Levi Eckeskog och Fredrik Sjöstrand tvingas nu att ta till skattehöjning för att klara ekonomin.

Foto:

Linköping2012-02-04 13:01


I ett pressmeddelande menar man att Hälso- och sjukvården i Östergötland står inför stora utmaningar de närmsta åren och en allt mer åldrande befolkning, tillsammans med förbättrade behandlingsmetoder, gör att kraven på både skattehöjning såväl som på fortsatta effektiviseringar är högaktuella.

Stor tveksamhet
Från alliansens sida har man varit mycket restriktiv med att använda skattehöjning som ett instrument för att få mer resurser till vården. Men nu efter en noggrann analys föreslås en höjd landstingskatt från år 2013. Socialdemokraterna har vid flera tillfällen lagt fram skattehöjningsförslag utan att få gehör.
- Det är ingen i den borgerliga gruppen som tycker om skattehöjningar. Men vi har vridit och vänt på alla alternativ och det är inte möjligt att klara ekonomin med enbart effektiviseringar inom vården, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell.
- Samtidigt som skatten höjs måste vi fortsätta vårt framgångsrika arbete med effektiviseringar och förbättringar i vår vardagliga verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om