Peter Holmsten, chef för Arbetsförmedlingen i Linköping, tycker det är positivt att riksdagsledamöter från olika utskott besöker staden.
- I dag har vi bland annat kunnat diskutera lönebidraget, åldersbegränsningen av CSN-bidraget och att vi efterlyser verktyg för ungdomsgarantin. Det är positivt att kunna lyfta fram vårt perspektiv på de här frågorna, säger han.
Para ihop arbetslös med arbetsgivare
De personer som oftare hamnar i långtidsarbetslöshet är personer som blivit sjukskrivna eller som är nyanlända till Sverige.
- Att få de här personerna i arbete handlar mycket om attitydförändringar. Jag hoppas att om några år har synen på att anställa de här personerna förändrat på samma sätt som miljöfrågan. I dag är det ju i princip omöjligt för en arbetsplats att inte ha ett miljötänk, säger Finn Bengtsson, ledamot i socialförsäkringsutskottet. Det finns en rad åtgärder som ska sätta personer som är långtidsarbetslösa i jobb. Att hitta arbetsgivare och arbetsplatser som är villiga att ta emot personer i åtgärd är dock ett problem i Linköping.
- I varje kontakt vi har med en företagare försöker vi presentera möjligheten att de skulle kunna ta emot någon som behöver komma in på arbetsmarknaden. Men det behövs göras mer , säger Christina Ilvonen, sektionschef och ansvarig för jobb- och utvecklingsgarantin på arbetsförmedlingen.
Långtidsarbetslösa i fokus
Under måndagen besökte fyra riksdagsledamöter arbetsförmedlingen för att diskutera hur man ska få de som står längst från arbetsmarknaden i jobb.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!