Lanserar osexigaste budgeten – någonsin

Sänk kommunalskatten med en krona och se till att de pengar som finns används till kärnuppdragen. Det föreslår KD i sin skuggbudget.

Ekonomisk återhållsamhet det är vad KD utlovar i det "osexigaste" budgetförslaget någonsin i Linköping

Ekonomisk återhållsamhet det är vad KD utlovar i det "osexigaste" budgetförslaget någonsin i Linköping

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-06-18 06:00

Partiets ambition är att lansera den osexigaste budgeten någonsin i Linköping.

– Vårt fokus är ekonomisk återhållsamhet. Vi lägger resurserna på kommunernas centrala välfärdsuppdrag, säger Sara Skyttedal, kristdemokratiskt kommunalråd.

Hon gör klart att med KD:s budget blir det inga nya filmcenter, inga simhallar med OS-kapacitet, ingen ombyggnad av Gamla Linköping – "till ett Skansen" – , och absolut inga pengar till en elcykelpool som, säger hon, ingen förväntas använda.

Som enda parti föreslår KD en skattesänkning med en krona, vilket, enligt partiet, skulle betyda 6 700 mer i plånboken per år för ett vanligt hushåll i Linköping.

Men satsningar ska ändå göras. Som exempel vill partiet satsa 11 miljoner på en boendegaranti för äldre över 85 år. Vilket betyder att äldre ska kunna få en anpassad lägenhet utan att vänta på ett myndighetsbeslut.

För 25 miljoner extra ska barngrupperna bli mindre och fem miljoner ytterligare ska riktas mot en dagmammegaranti.

Svaret på hur skattesänkningar kan gå ihop med stora satsningar heter besparingar. I KD:s budget är det framförallt kommunstyrelsen (KS) som blir av med pengar. Den så kallade resursposten som ligger under KS, och innehåller 82 miljoner i budgeten, den vill KD helt ta bort. Sara Skyttedal kallar pengarna för "jultomtepengar"

– Precis som alla förvaltningar förväntas kommunstyrelsen också hålla sig inom den ram man har, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!