Länsmuseet egna kapital är inte högre än 1,5 miljoner kronor för närvarande, medan driften av verksamheten kostar betydligt mer, 2,4 miljoner. Något måste därför göras snabbt, anser Peter Larsson.
Ekonomin har under en längre tid varit mycket ansträngd och har bara blivit värre. Orsaken är att intäkterna från ägarna har minskat på senare år.
Under hösten gjordes stora personalnedskärningar och organisationen krympte från sex till två avdelningar.
- Vi har sparat på allt som går att spara på, säger Peter Larsson.
Sedan minskade man öppettiderna med en dag färre i veckan.
Sedan dess har museets ledning försökt att få ägarna, kommunerna och regionförbundet Östsam, att skjuta till en engångssumma för att få liv i verksamheten. Men några nya ekonomiska medel har inte tillkommit och från ägarnas håll har det varit tyst som i graven, berättar Peter Larsson.
Men nu går det, som sagt, inte att vara tyst längre.
- Vi är den fjärde största regionen i landet, då måste vi väl kunna ha ett fungerande museum, säger han.
Back varje år
Enligt Larssons egen framtidsprognos kommer länsmuseet att gå back med tre miljoner varje år, med dagens löneräkning.
- 1990 stod kommunerna och landstinget för över hälften av våra intäkter. Sedan dess har konsumentprisindex ökat med 40 procent, medan intäkterna från dessa istället har minskat.
Omedelbart tillskott
Det museet behöver i nuläget för att överhuvudtaget kunna drivas vidare är på kort sikt ett omedelbart kapitaltillskott på 15 miljoner kronor samt på längre sikt ett årligt tillskott på fem miljoner kronor.
- Vi har inga pengar att driva det här vidare på längre och vi kan inte längre ta ansvar för den ekonomiska situationen, säger Peter Larsson.
Om styrelsen inte fattar beslut om att skjuta till extra medel till länsmuseets kassa kan det eventuellt innebära att fler får gå. Nu finns ett 50-tal anställda på länsmuseet, både uppdrags- och anslagsfinansierad personal.
Fler uppsägningar
- Det är en konsekvens som inte går att utesluta och då kan all anslagsfinansierad personal komma att sägas upp.
Den anslagsfinansierade gruppen innefattar bland annat arkeologer och konservatorer.
- Den innefattar även mig själv, säger Peter Larsson. Det här vill vi få klarhet i omedelbart, men hittills har ju alla våra framstötningar mötts med tystnad.
Ett svar om framtiden måste komma från ägarna innan sommaren, menar Peter Larsson.
Inte fullfölja uppdrag
Med dagens situation går det inte att fullfölja alla de uppdrag ett länsmuseum måste fullfölja för att överhuvudtaget få kalla sig länsmuseum, berättar han.
- Vi kan bevara de samlingar som vi redan har, men vi kan inte bygga upp dem ytterligare och inte heller kunskapsuppbygga.
Museistyrelsens ordförande Berit Löfstedt (s) berättar att även hon upplever situationen som hopplös men hon hoppas ändå inte att man har kört fast.
Gott gry
- Det är ett gott gry i organisationen, men om man inte kan finansiera verksamheter så kan man inte, säger Berit Löfstedt och fortsätter:
- Pengarna finns helt enkelt inte. Vi har inte mer pengar än de som kommer från stiftarna
De tre stiftarna är Linköpings kommun, landstinget och Fornminnesföreningen, och den sistnämnda har inga pengar, berättar hon.
- Det hoppas jag inte att vi har gjort. Men vi kommer ingen vart om vi inte får mer pengar, vi har inga andra. Vi ska träffas i mitten av juni, det går inte att vänta längre med det här nu.
- Ja, de är omöjliga eftersom pengarna inte finns. Men samtidigt har anslagen till museet varit desamma i 15 år trots att penningvärdet har förändrats.
- Jag vet faktiskt inte. Det går inte att svara på än.
Länsmuseets problem är akuta
Ett omedelbart kapitaltillskott på 15 miljoner och ett årligt tillskott på fem miljoner.Detta måste museet ha nu, annars kan verksamheten tvingas stänga, menar museichefen Peter Larsson.Även fler uppsägningar kan bli aktuella.
Länsmuseet kan tvingas stänga om inget görs omedelbart.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!