Länsstyrelsen kritisk till stoppområden

Mjölby, Motala och Vadstena är de kommuner som är mest kritiska till Försvarsmaktens så kallade stoppområden för vindkraftsutbyggnaden. Linköpings kommun har mer eller mindre gett upp kampen när det gäller att bygga vindkraftverk i omedelbar närhet till staden. Men man är desto mer aktiv i kampen mot Naturvårdsverkets bullerrestriktioner.

Linköping2012-12-29 05:07

Nu går länsstyrelsen i Östergötland in i debatten med full kraft och vill att Försvarsmaktens stoppområde kring Malmens flygplats ska göras om så att det går att bygga för mer vindkraft i regionen. För ett tag sedan tog Försvarsmakten fram ett planeringsunderlag för riksintressen och nu har länsstyrelsen svarat på förslaget och menar att det går att göra en kompromiss om stoppområdet.

Stor besvikelse
Länsstyrelsen i Östergötland reagerar med förvåning på Försvarsmaktens så kallade stoppområde runt Malmens flygplats. Försvarshögkvarteret vill införa totalstopp för all nyetablering av vindkraftverk inom en cirkel med fyra mils radie från Malmslätt. Försvarsmaktens riksintressen påverkar den fysiska planeringen i Östergötland och det påverkar också vid prövning av byggärenden.
- Vi är mycket besvikna och tycker fortfarande att den modell vi hade förut var bra med ett särskilt analysområde. Där vi kunde diskutera varje enskilt område för sig vid nyetablering och kompromissa. Nu går det ju inte gå att bygga alls inom fyra mils radien, säger ett upprört länsråd Magnus Holgersson i en kommentar.
- Vi är också besvikna över att den överenskommelse om vindkraftsutbyggnad i stoppområdet som tidigare gjorts med Försvarsmakten nu bryts upp. Vi hade hittat ett sätt att tillåta en viss vindkraftutbyggnad inom en begränsad del av stoppområdet utan att äventyra flygverksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om