Läraravtalet innebär trendbrott

Pest eller kolera, men ändå ett litet steg framåt. Så beskriver Lärarförbundets lokala ordförande lärarnas nya kollektivavtal.

Sandra Wahlström, ordförande Lärarförbundet i Linköping.

Sandra Wahlström, ordförande Lärarförbundet i Linköping.

Foto:

Linköping2012-09-29 04:06


Fackorganisationerna Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund gick ut hårt i denna avtalsrörelse och krävde en löneökning med 10 000 kronor för att höja läraryrkets status. Så blev det inte.

1 100 kronor
Det nya fyraåriga avtalet som fackförbunden och arbetsgivaren SKL skrev under i veckan innebär en löneökning med 4,2 procent första året. I snitt 1100 kronor mer i månaden. År två ligger löneökningen på industrimärket 2,6 procent följt av två sifferlösa år. Löneökningen för 2012 gäller retroaktivt från 1 april vilket innebär i genomsnitt 9 000 kronor i månaden som ett engångsbelopp till landets lärare. År fyra i avtalet kan sägas upp.

Hård kritik
Avtalet har fått hård kritik från missnöjda och besvikna lärare, främst via sociala medier, och Lärarförbundets ordförande i Linköping Sandra Wahlström är förstående.
- Jag förstår frustrationen som många har visat.
Det är ganska långt kvar till 10 000 kronor i månaden, säger Sandra Wahlström som ändå inte har mött så mycket frustration bland medlemmarna hon har direktkontakt med.
- De flesta har förståelse efter man förklarat hur man resonerat.
Vi valde mellan pest eller kolera.

Riskanalys
Beslutet att skriva under avtalet beskriver hon som ren riskanalys.
Vid en strejk hade lärarna förlorat retroaktiviteten samt i slutändan troligtvis fått nöja sig med en löneökning på industrimärket.
- Nu har vi ändå fått mer än vad andra fått. Jag ser avtalet som ett trendbrott.
Det är första gången sen jag engagerade mig fackligt som vi har fått något utan att behöva sälja något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om