Lärarrekrytering svåraste problemet

Vid en första genomläsning av Linköpings kommuns personalbokslut för år 2011 så är det ingenting som sticker ut i förhållande till tidigare bokslut på 2 000 talet.

Maria Kreese ser lärrarrekryteringen som den stora kommunala utmaningen i framtiden.

Maria Kreese ser lärrarrekryteringen som den stora kommunala utmaningen i framtiden.

Foto:

Linköping2012-07-18 04:07


Det mesta rullar och går på med avgångar, rekryteringar och kompetensutveckling. De 7 735 anställda hade under 2011 färre frånvarodagar totalt sett jämfört med förra året, även om korttidsfrånvaron hade ökat något. Hela 76 procent av personalen är kvinnor och 8,5 procent av kommunens medarbetare har utomnordisk bakgrund.

Två problem
Så långt pekar kurvorna åt rätt håll. Men vid en kritisk granskning kan man konstatera ett par större problem i personalsammansättningen. Det första problemet är att tim- och vikariatsanställningar ökar trots att kommunen har ambitionen att så många som möjligt ska ha hundraprocentig sysselsättningsgrad och tills vidare anställning.
Problem nummer två handlar om det pågående generationsskiftet och då framförallt i vissa yrkesgrupper. Medelåldern på de som jobbar inom kommunen ligger på 46 år och 58 procent av den tillsvidareanställda personalen finns i åldersintervallet 40 till 59 år.
- De närmsta åren har vi en ökning av personalavgångar fram till 2017 då vi når en topp. Under ett år slutar cirka 600 anställda och prognosen pekar på att år 2017 slutar ungeär 900. Men vi har klarat oss hitintills och kunnat rekrytera ungefär lika många de senaste åren, säger personaldirektör Maria Kreese och fortsätter.
- Vi har ett problem med att vi får allt fler äldre som kräver vård i framtiden men vårt stora problem blir nyrekrytering på lärarsidan. Här har vi stora avgångar och det är de som har så kallad rätt behörighet som går i pension nu den närmsta tiden. Alla kommer dessutom att slåss om de som utbildat sig till lärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om