Lena Micko från SKL-kongressen

Flyktingkris och medfinansiering viktiga frågor.

Lena Micko nyss hemkommen till Linköping efter SKL kongessen i Karlstad. Foto: Tommy Pettersson

Lena Micko nyss hemkommen till Linköping efter SKL kongessen i Karlstad. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2015-11-16 07:48


Sverige är inne i en dramatisk historisk period just nu. Det är den offentliga sektorn i bred bemärkelse som får möte de växande behovet i ett expanderande samhälle. En accelererande flyktingkris, ökade kostnader för vård och omsorg samt ett allt större investeringsbehov gör att ekonomin är ansträngd för stat, kommun och landsting.

Trots att bruttonationalprodukten växer med drygt tre procent och att Sverige har starka finanser samt god utveckling av sysselsättningen vilket ger ett bättre skatteunderlag kommer resultaten i kommuner och landsting att försämras. Detta förklaras av ökade kostnader för verksamheterna och av befolkningsökningens behov av offentliga tjänster.

Den 11e och 12e november bänkade sig 451 ombud från "Kommunsverige" i Karlstad. Sveriges kommuner och landsting, SKL, höll kongress och på den antog man ett inriktningsdokument för den innevarande mandatperioden, 2016 till 2019. Dokumentet stakar ut organisationens roll och inställning till de aktuella frågor som offentliga sektorn möter.

I mars valdes Lena Micko till ordförande i SKL.

Det var en rödgrön majoritet som röstade fram socialdemokraten Lena Micko.

Det är ingen dununge som sitter på ordförandeposten. Mångårig erfarenhet som kommunstyrelseordförande i Linköping och medlem i socialdemokratins mäktiga verkställande utskott ger pondus i alla läger.

- Uppdraget är väldigt stimulerande och ansvarsfullt att stå som högsta representant för Sveriges landsting och kommuner inte minst gentemot regering. Det gäller att balansera det kommunala självstyret med en utveckling av verksamheten för medborgarnas bästa, säger Lena Micko dagen efter kongressen avslutats.

SKL är en ideell förening, en medlems- och intresseorganisation där medlemmarna är 290 kommuner och 21 landsting som har över en miljon anställda.

SKL räknar med att resultaten totalt i kommunsektorn har mer än halverats jämfört med förra året. SKL räknar även med att överskottet på nästan 14 miljarder för 2014 faller till 6,5 miljarder kronor för 2015. Nu med den nya behovsstrukturen som växer fram är det fler och fler kommuner som höjer kommunalskatten.

- Ökade krav inom vård, skola och omsorg samt stora investeringsbehov gör att landsting, regioner och kommuner står inför stora utmaningar. Skatteunderlaget räcker inte för att möta detta.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om