LFV och Saab bildar bolag

Luft luftfartsverket, och Saab gör nu en gemensam exportsatsning för digital fjärrstyrd flygtrafikledning och bildar även ett gemensamt bolag, Saab Digital Air Traffic Solutions, för att marknadsföra, sälja, utveckla och driva digital fjärrstyrd flygtrafikledning. Bolaget kommer att verka tidigast från och med den förste september 2016.

Nu blir det digitalstyrt.

Nu blir det digitalstyrt.

Foto: Patrik Ekström

Linköping2016-07-07 15:00

För fjärrstyrt och digital flygledning

Transaktionen med ett gemensamt bolag förutsätter ett godkännande från det svenska Konkurrensverket. Detta godkännande förväntas under sommaren 2016. Därefter kommer bildandet av bolaget att fullföljas. Saab blir majoritetsägare i bolaget med 59 procent av aktierna, och LFV innehar 41 procent.

Fjärrstyrd invigning

Detta decennielånga samarbete kröntes i april 2015 med invigningen av LFVs Remote Tower Center i Sundsvall då Örnsköldsvik Airport blev världens första flygplats att trafikledas på distans. Sedan driftstarten har LFV samlat på sig över 4 000 timmars värdefull erfarenhet av RTS.

LFV och Saab har i många år haft ett samarbete kring utvecklingen av Remote Tower Services och digitaliseringen av flygtrafiktjänsten. Då är etableringen av ett gemensamt bolag ett naturligt nästa steg i samarbetet, säger LFVs generaldirektör Olle Sundin.

Operativa kombinationer

Genom att kombinera LFVs unika operativa kunskap inom RTS, Remote Tower Services, med Saabs ledande teknik och globala organisation kan bolaget erbjuda helhetslösningar i ett gemensamt bolag. Tillsammans har LFV och Saab unika kompetenser inom teknik och lång operativ erfarenhet.

Nu för vi samman Saabs tekniska kunnande och globala organisation med LFV:s unika expertis när det gäller att leverera digitala och certifierade driftslösningar inom flygledning. Detta gör att vi kommer kunna guida kunder genom hela processen för en omvandling till digital flygtrafiktjänst, säger Micael Johansson, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om