Liga stjäl koppar från kyrkor

Koppartaket på sakristian i Bankekinds kyrka skars loss och var på väg att stjälas. Men något stoppade tjuvarna.

Fredrik Åstrand, fastighetschef i Åkerbo församling, pekar på taket på Bankekinds kyrka  som i onsdags blev utan koppar när tjuvar skar ner och försökte stjäla  det. Han varnar nu för att en liga som stjäl koppar är i farten i länet.  Foto: Leif Larsson.

Fredrik Åstrand, fastighetschef i Åkerbo församling, pekar på taket på Bankekinds kyrka som i onsdags blev utan koppar när tjuvar skar ner och försökte stjäla det. Han varnar nu för att en liga som stjäl koppar är i farten i länet. Foto: Leif Larsson.

Foto:

Linköping2013-09-27 06:48


- De måste ha blivit skrämda. Jag hörde om en kyrka i Västra Husby på Vikbolandet som också blivit utsatt. Jag vill varna för att det kan vara en liga som härjar i Östergötland, säger Fredrik Åstrand, fastighetschef i Åkerbo församling.

Åtråvärd koppar
Han ansvarar för tio kyrkor och totalt 60 fastigheter. Bankekinds kyrka, halvannan mil utanför Linköping, är en av byggnaderna och den blev illa åtgången natten mot onsdag. Ena halvan av taket, som lades på 1962, på sakristian klipptes bort och rutschades ner på backen. Sedan började de oönskade besökarna skära på ett fönsterbleck och tog även ner stuprör innan de upptäckte att de var gjorda av plåt, inte av värdefull koppar. De hann också med att vika ihop en del av kopptartaket för att lättare kunna forsla bort det. För att komma upp på taket hade tjuvarna hämtat ut kyrkans egen stege och använt den.
- Takbiten som skars bort var ungefär fem gånger fyra meter och riktigt tung. På en skrot kan man få 35 kronor per kilo, men stulet gods går inte att sälja där. Polisen tror att kopparn fraktas ut ur landet på lastbil, säger Fredrik Åstrand. Tjuvarna kom alltså inte över något den här gången men kan ju slå till igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om