Linköping är PurpleFlag-certifierad

I måndags stod det klart att Linköping har blivit certifierade som Purple Flag stad. Certifieringen ”Purple Flag” innebär att man flaggar för en säker och attraktiv stad som är trygg och levande även kvälls- och nattetid.

En av Purple Flag koordinatorerna Marianne Lindh berättar hur arbetet ska fortsätta för att göra staden trygg och säker. Foto: Tommy Pettersson

En av Purple Flag koordinatorerna Marianne Lindh berättar hur arbetet ska fortsätta för att göra staden trygg och säker. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-10-12 08:03

Under ett år har ett flertal aktörer i Linköping arbetat målmedvetet för skapa en bättre och tryggare kvällsupplevelse i vår stad. Man har bland annat jobbat för mer kvällsbelysning, tydligare skyltning och för att skapa fler tidiga kvällsaktiviteter för en bredare målgrupp

Tolv städer certifierade

Bakom certifieringen Purple Flag ligger föreningen Svenska stadskärnor i samarbete med bland andra branschorganisationerna Visita och Svensk Handel samt Trafikverket. Certifieringen är internationell och har funnits sedan 2006. Kriterierna bedöms utifrån fem fokusområden; säkerhet, tillgänglighet, utbud, plats och policy.

– Processen med Purple Flag har varit en ögonöppnare för oss alla. Vi har fått nya och vidare perspektiv för att skapa en säker, trygg och attraktiv stad även efter klockan 17. Projektet har präglats av ett prestigelöst samarbete mellan olika aktörer, som på ett fantastiskt sätt drivit Linköping framåt. Vi är såklart jätteglada att vi uppnått målet att bli certifierade och nu börjar arbetet på allvar, säger Marianne Lindh från Linköping City Samverkan AB.

Linköping samarbetar handeln, fastighetsägare, kommun och polis och flera andra för att göra stadskärnan trygg och mer attraktiv dygnet runt. 

Samverkan är nyckelordet

Det man nu arbetar för är bland annat mer kvällsbelysning, tydligare skyltning och för att skapa fler tidiga kvällsaktiviteter för en bredare målgrupp. Att Linköping nu är certifierad innebär inte att arbetet är färdigt. Tvärtom.

Purple Flags kriterier kommer framöver att finnas med som viktiga inslag i Linköpings utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om