Linköping bara på fjortonde plats

I väntan på att det ska bli klart hur Ostlänken ska dras och var järnvägsstationen/resecentrumet ska ligga får vi hålla till godo med att Linköpings centralstation håller kvar sin 14 e plats på Jernhusen AB´s resenärsundersökning som genomförs varje år.

Centralstationen som ligger på plats 14 i popularitet.

Centralstationen som ligger på plats 14 i popularitet.

Foto: Tommy Pettersson

Linköping2016-07-26 18:00

Jernhusen ansvarar stationsfastigheterna i Sverige och det är nu sjätte gången som man genomför popularitetsundersökningen.

Det är naturligtvis inget att yvas över att landets femte största kommun enbart kommer på 14 e plats men det ska ju byggas en ny station så småningom.Däremot klättrar Norrköpings Centralstation rejält på listan från plats 22 till en 11 e plats.

Norrköpings väg upp

Jernhusen genomför tillsammans med Trafikverket en resenärsundersökning på drygt 20 av Sveriges största stationer där man frågat 7 292 resenärer och besökare från 16 år och uppåt.

Högst på topplistan enligt resenärerna ligger Stockholm, Centralstationerna i Borlänge, Malmö och Stockholm. De stationer som klättrat mest på listan är i Norrköping och i Kristianstad som ökat med elva respektive tio placeringar sedan förra mätningen.

Resenärerna är framför allt nöjda med att det är enkelt att hitta och förflytta sig mellan olika trafikslag. De upplever att det är rent och snyggt och att stationerna har ett bra utbud av service, restauranger och butiker.

Det är bra att de senaste årens satsningar på ökat serviceutbud uppskattas av resenärerna. Då vet vi att vi är på rätt väg. Vi vill att alla ska trivas på stationen så att fler väljer att åka tåg och buss, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.

Tryggheten viktig

Undersökningen visar också att det finns områden som behöver bli bättre.

Resenärerna vill ha fler och renare toaletter, fler sittplatser, mer cykelparkeringar samt väderskydd på perrongerna och vid bussgatan i Cityterminalen.

En mycket viktig fråga som behöver ses över är tryggheten i såväl stationshus som på perronger och parkeringar.

Jernhusen och Trafikverket jobbar löpande med säkerhetsfrågorna som är viktiga för helhetsupplevelsen på stationen och för att fler ska vilja resa kollektivt.

– Resultatet av undersökningen visar att på de stationer där vi har nya caféer och butiker så ökar indexet.

Verksamheter som skapar trevliga mötesplatser för resenärerna bidrar starkt till en positiv upplevelse på stationen, berättar Cecilia Granath.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om