Linköping får 58 miljoner – av 1,84 miljarder

Linköpings kommun har nått sitt byggmål för 2016 och nu inleds snart nästa års byggande för att komma ifatt det växande behovet av bostäder.Boverket presenterade för en tid sedan idag vilka kommuner som får statsbidrag för ökat bostadsbyggande. Linköping kommer att få 58 miljoner, vilket är sjunde mest i Sverige.

Elias Aguirre är naturligtvis nöjd med det statliga tillskottet. Foto: Tommy Pettersson

Elias Aguirre är naturligtvis nöjd med det statliga tillskottet. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-12-30 14:30

Boverket ger 111 kommuner sammanlagt 1,84 miljarder kronor för byggande i det senaste statsbidraget för ökat bostadsbyggande som genomfördes 2016.

Regeringen beslutade i april 2016 att införa ett statsbidrag till kommuner för ökat bostadsbyggande. Bidraget kan sökas fram till den förste oktober varje år och cirka 3,6 miljarder kronor fördelas de två första åren.

Intresset för bidraget har varit stort och inför 2016 års beslutsomgång kom 114 ansökningar in varav 111 beviljades. Bidragets syfte är att främja ett ökat bostadsbyggande i Sverige.

- Det är mycket positivt att Linköping får 58 miljoner i byggbonus. Det kostar att expandera staden snabbt och vi behöver fortsätta planera för bland annat bostäder och skolor. Vi fortsätter arbetet med att hitta billigare sätt att bygga på och ge våra yngre och äldre bättre förutsättningar på bostadsmarknaden. Detta extra tillskott är mycket välkommet, säger ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Elias Aguirre (S) och fortsätter.

- Vi ser att Linköping behöver växa även under de kommande åren för att få bort bostadsbristen. För att vi i kommunerna ska kunna hålla fortsatt hög byggtakt behöver vi ges förutsättningar av staten. Dessa pengar är definitivt ett steg i rätt riktning. Samtidigt skulle jag vilja se förenklingar i planprocessen och en tydlig samordning från statens sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om