Linköping kan förlora 15 miljoner

Det kommunala skatteutjämningssystemet har stötts och blötts i decennier och åsikterna har varit spridda längs med statsbidragsstråken. En del kommuner tycker att man är missgynnade och andra säger att systemet straffar tillväxtkommuner.

Linköping2013-02-11 07:48

Enligt det tabellverk som tidigare har presenterats i december förlorar Linköping cirka 45 miljoner och den största orsaken till detta är att kommunen har en högre skattekraft än vad riket har vilket innebär att utjämningssystemet slår negativt. Nu reagerar Linköpings kommun kraftfullt i sitt remissyttrande till det nya förslaget till ändringar i kommunal inkomstutjämning.
Våren 2011 lämnade en utredning fram ett förslag till förändringar i utjämningssystemet mellan olika kommuner och landsting. I december gick regeringen vidare och lade fram en promemoria från Finansdepartementet där man föreslår förändringar i kostnadsutjämningen samt att inkomstutjämningsavgiften ska sänkas. En del landsting och kommuner får det bättre medan en del andra får sämre villkor i det nya förslaget. Linköping tillhör de kommuner som drabbas i det nya förslaget.
- Ja vi får se hur det bli med det. Vi har tidigare yttrat oss om utjämningskommitténs förslag men när det nu kommer ändringar i det förslaget så måste vi reagera.
Det är en del som vi inte förstår och då tar vi naturligtvis chansen och yttrar oss igen, säger en smått fundersam kommunstyrelseordförande vid namn Paul Lindvall.
- Det finns ingen hundraprocentig utjämningsmodell och de kommuner som växer kraftigt får betala in till systemet men regeringen har tidigare sagt att vi ska kompenseras genom ett strukturbidrag direkt från statsbudgeten och det utgår jag ifrån att man står för fortsättningsvis. Den mest kritiska punkten i ändringarna är att man ändrar beräkningsgrunder för en kostnadsutjämning inom delmodellen Barn och ungdom med utländsk bakgrund och det innebär att Linköping förlorar femton miljoner på ett bräde. Kommunpolitikerna är naturligtvis inte glada över att man riskerar att förlora 102  kronor per invånare om ändringarna går igenom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om