Linköping tar strid mot Socialstyrelsen

Linköpings kommun tuffar nu till sig ytterligare en gång till mot myndigheternas tolkning av lagstiftning. Denna gång rör det tolkning av socialtjänstlagen.

Linköping2013-09-26 07:05

Socialstyrelsen har tidigare gått till Förvaltningsrätten i Stockholm för att få ett utdömande av vite för Linköpings kommun på rekordnivån en miljon kronor för att statuera exempel. Den enskilde kan ofta själv avgöra om han eller hon behöver vård för sina missbruksproblem, det är andemeningen i kommunens budskap till myndigheten och därmed också skäl till att våga ta striden trots ett dyrbart vitesbelopp hängande i luften. Linköpings kommun anser inte att myndighets beslutbehövs. det klargör man i ett yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm och då tillbakavisar man Socialstyrelsens krav på vite på en miljon kronor för att kommunen erbjuder missbruksvård som service på S:t Larsmottagningen i Linköping.
-Vi vidhåller vår uppfattning att det kommunen inte ska betala vite, deklarerar kommunalrådet Linnea Darell och får understöd av Peder Ellisson ansvarig tjänsteman.
- Socialstyrelsen och Linköpings kommun gör helt enkelt olika tolkningar var gränsen mellan allmänt inriktade insatser och individuella insatser går, säger Peder Ellison och fortsätter.
- De åtgärder som Socialstyrelsen efterlyser har redan har vidtagits. Numera ges individuellt anpassade insatser i form av behandling på behandlingshem för vuxna efter biståndsbedömning. Dokumentation och uppföljning sker i dessa ärenden. De övriga verksamheter som Linköpings kommun tillhandahåller genom serviceinsatser är inte individuellt anpassade åtgärder. De är istället allmänt inriktade, generellt utformade, öppna och tillgängliga för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om